TSMC
16

"Sveta planina koja štiti zemlju" bilježi sve veći rast: Tajvanski gigant još dugo će biti trn u oku Kine

V. K.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Tajvanski proizvođač čipova i jedna od najmoćnijih kompanija u ovom sektoru TSMC saopćila je kako je u trećem kvartalu zabilježila rast neto dobiti za 54,2 posto u odnosu na isti period prošle godine.
Prema finansijskim podacima kompanije, TSMC je naveo kako je neto dobit do septembra dostigla 10,1 milijardu američkih dolara.

"Prihodi su u tom periodu porasli za 36 posto u odnosu na prethodnu godinu na 23,5 milijardi dolara", saopćili su iz kompanije.

Kapitalni rashodi u trećem kvartalu iznosili su 6,4 milijarde američkih dolara. U drugom kvartalu, ti rashodi su iznosili 6,36 milijardi dolara.

TSMC je u posljednjih nekoliko godina potrošio milijarde dolara na izgradnju novih fabrika u inostranstvu. U tu svrhu izdvojeno je i 65 milijardi dolara na tri fabrike u američkoj državi Arizona.

Tajvanska kompanija kontrolira više od polovine svjetske proizvodnje čipova koji se koriste za proizvode brojnih kompanija, uključujući i Apple te Nvidiu. TSMC se bori i sa značajnim geopolitičkim tenzijama između Sjedinjenih Američkih Država i Kine, a upravo ova kompanija predstavlja veliki trn u oku za Peking.

Koliki je značaj TSMC-a za Tajvan, ali i politike Zapada dovoljno govori i činjenica da se kompanija naziva i "svetom planinom koja štiti zemlju".

Kina je posljednjih godina, pojačavajući diplomatski i vojni pritisak na Tajvan, izazvala zabrinutost zapadnih i tajvanskih zvaničnika i za sudbinu fabrike i pogona koji se nalaze na Tajvanu.

Iako je TSMC rekao da će njegova najnaprednija proizvodnja ostati na ostrvu, kompanija je posljednjih godina pojačala ekspanziju u inostranstvu.