Nove prilike
60

Svjetski trend digitalnog nomadizma bi mogao doći u BiH, potrebna je samo jedna odluka

I. M.
© Shutterstock
© Shutterstock
Zahvaljujući brzom razvoju digitalizacije i IT sektora, digitalni nomadizam je postao jedan od vodećih trendova u svijetu, a sada je sve izglednije da će doći i u Bosnu i Hercegovinu.

Digitalni nomad je poduzetnik ili zaposlenik koji gotovo isključivo rabi digitalne tehnologije za obavljanje svog posla. Nije vezan za određeno mjesto te u većini slučajeva ima mogućnost raditi iz bilo kojeg mjesta.

Ideja koja se pojavila u Bosni i Hercegovini jeste da se taj trend približi Bosni i Hercegovini tako što će se uvesti posebne vize za digitalne nomade. Inicijator ovog prijedloga je Almas Šehić, vlasnik IT softverske kompanije u Sjedinjenim Američkim Državama, nazvane "Mismo Dynamics". On se sa svojom inicijativom obratio ministru vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedinu Konakoviću sa kojim je održao sastanak 19. maja.

"Viza za digitalne nomade omogućila bi pojedincima iz cijelog svijeta da žive i rade u Bosni i Hercegovini, istovremeno uživajući u bogatoj historiji, predivnim krajolicima i živahnoj kulturi zemlje. Ovaj inovativni pristup ima za cilj iskoristiti jedinstvenu kombinaciju prirodnih ljepota, pristupačnih cijena i rastuće digitalne infrastrukture Bosne i Hercegovine kako bi privukao raznolik spektar profesionalaca koji mogu doprinijeti lokalnoj ekonomiji i stvoriti nove prilike", rekao je Almas Šehić.

Tajming ne bi mogao biti bolji s obzirom na to da je potražnja za vizama za digitalne nomade u porastu širom svijeta. S obzirom na to da je pandemija COVID-19 promijenila tradicionalne radne strukture, sve više profesionalaca traži fleksibilne i neovisne o lokaciji načine života.

"Na sastanku smo raspravljali o različitim aspektima vizne inicijative. Zaključci su uključivali potencijal za poboljšanje ekonomije zemlje, povećanje kulturne razmjene i promociju Bosne i Hercegovine kao digitalnog nomadskog centra. Ministar je izrazio odlučnost u provedbi ove inicijative te je istaknuo važnost privlačenja raznolikog talenta i poticanja gospodarskog razvoja", rekao je.

Zašto bi BiH bila privlačna destinacija?

Postoji više razloga. Prvo, geografski položaj omogućava relativno blisku vremensku zonu sa Zapadnom Evropom i Sjedinjenim Američkim Državama, olakšavajući saradnju i komunikaciju s partnerima iz tih područja. Ova prednost se posebno ističe kada se BiH uporedi sa mnogim zemljama u Aziji koje imaju veliku vremensku razliku.

Drugo, Bosna i Hercegovina posjeduje vrlo dobru infrastrukturu interneta koja omogućuje udoban rad na daljinu. Kvalitetna internet veza je ključna za digitalne nomade, a Bosna i Hercegovina zadovoljava tu važnu potrebu.

Treće, što je također važno, troškovi života u Bosni i Hercegovini su pristupačni, što je jedan od ključnih faktora koji privlače digitalne nomade iz Evrope i drugih dijelova razvijenog svijeta. Mnoge zemlje u Evropi i drugim dijelovima svijeta nisu tako povoljne kao Bosna i Hercegovina kada je u pitanju trošak života.

Ova kombinacija bliske vremenske zone, dobre internet infrastrukture i pristupačnih troškova života čini Bosnu i Hercegovinu iznimno privlačnom destinacijom za digitalne nomade, smatra Šehić.

"Ova inicijativa bi otvorila vrata za oko 40 miliona digitalnih nomada u svijetu, pružajući im mogućnost da rade i žive u Bosni i Hercegovini. Osim toga, vjerujem da će podrška Vijeća ministara biti ključni korak u usvajanju ove inicijative. Nakon sastanka s ministrom, očekuje se da će inicijativa biti predstavljena Vijeću ministara kako bi se raspravljalo o načinima implementacije ovog programa. Ministar je izrazio pozitivnost i vjeruje da će ova inicijativa uspješno biti provedena, budući da zakon nije kontroverzan i donijet će korist svima u Bosni i Hercegovini, kako u entitetima tako i u gradovima širom zemlje, od Trebinja, preko Mostara do Sarajeva i drugih", zaključio je.