Odlični pokazatelji
2

Turistička zajednica KS objavila nove podatke o sezoni, nastavljeno obaranje rekorda

V. K.
Foto: Klix.ba/Klix.ba
Turistička zajednica Kantona Sarajevo objavila je nove podatke koji se odnose na turističku sezonu u KS, odnosno Sarajevu te su naglasili kako se nastavljaju obarati rekordi.

Prema saopćenju, iz Turističke zajednice KS su pojasnili kako je Kanton Sarajevo, nizom aktivnosti, učvrstio poziciju najpoželjnije destinacije u BiH.

Nakon toga, iznijeli su nekoliko najvažnijih statističkih podataka.

"Porast broja turističkih dolazaka za period januar - septembar 2024. u odnosu na prethodnu godinu u iznosu od 18,1 posto. Porast broja turističkih noćenja za period januar – septembar 2024. u odnosu na prethodnu godinu u iznosu od 14,1 posto. Povećanje prihoda od turizma u prvoj polovini 2024. godine u iznosu od 8,6 posto", naveli su.

Također, ističu kako je Turistička zajednica KS podržala više od 200 projekata iz oblasti kulture, sporta, zabave, tradicije i gastronomije te više od 150 institucija, privrednih subjekata, udruženja, sportskih saveza.

"Izdvojeno je tri miliona KM za sufinansiranje projekata od značaja za razvoj turizma, obogaćivanje turističke ponude, smanjenje sezonalnosti turističkih posjeta i produženje boravka turista u KS", saopćeno je.

Na kraju, iz Turističke zajednice KS govorili su i o planiranim aktivnostima.

"Promocijom na najvažnijim evropskim i dalekim tržištima poput SAD, Kine i Singapura, analizama profila turista, outdoor kampanjama na tržištu UAE, realizacijom novih videomaterijala, te putem Javnog poziva 'Sarajevo Winter Fest' kroz koji ćemo podržati brojne projekte i kulturne i sportske manifestacije u toku zimske turističke sezone, nastavit ćemo jačati imidž Sarajeva kao atraktivnog regionalnog turističkog središta koje privlači turiste iz cijelog svijeta.