"BhdiaFor 2024"
0

U Brčkom otvoren Poslovni forum dijaspore, okupljeni akteri iz različitih sektora

FENA
Gradonačelnik Brčko distrikta Zijad Nišić otvorio je večeras Poslovni forum brčanske dijaspore "BhdiaFor 2024" pod nazivom "Investicija u siguran rast".

Ovaj događaj okupio je ključne aktere iz različitih sektora kako bi se razmotrile investicione prilike, uspostavile dugoročne suradnje i potaknula zajednička ulaganja, uključujući mogućnost izravnih B2B susreta.

Forum će omogućiti svim sudionicima da se povežu, razmijene ideje i doprinesu razvoju Brčko distrikta BiH kao značajnog poslovnog centra, osnažujući veze s dijasporom i potičući investicije u sigurni rast lokalne zajednice, rekao je novinarima gradonačlenik Nišić.

"Ovaj forum danas treba da bude mjesto odakle će početi jedna konstruktivnija saradnja i da se smanji distanca u ekonomskom, kulturnom, privrednom i tradicijskom smislu i da se uspostave nove konekcije koje će biti intenzivnije. Trebamo uspostaviti i pravne puteve da ta saradnja bude jača. Svakako trebamo raditi da se institucije uključe u to i da bilateralnim razgovorima obezbijedimo tzv. dvojna državljanstva u njihovim zemljama", naveo je Nišić, dodajući da četiri milijarde KM potiče iz dijaspore, a puni budžet BiH.

On je predložio da se na nivou BiH napravi ministarstvo dijaspore koje bi učestvovalo u kreiranju budućnosti ove zemlje.

Nišić smatra da predstavnici dijaspore imaju veliko iskustvo i razvijene radne navike koje donose iz zemalja odakle dolaze, a one su zemlje razvijenog svijeta.

"Brčko kao partner može da ima velike koristi od dijaspore i ne treba da budemo sebični nego da im obezbijedimo ambijent kako bi oni implementirali svoj kapital, znanje i iskustvo", naglasio je gradonačelnik Nišić.

Zamjenica direktorice misije USAID/BiH Emily Coffman Krunić istaknula je novinarima prilikom otvaranja poslovnog foruma BH dijaspore u Brčkom da u proteklih sedam godina misija USAID-a radi na iskorištavanju potencijala dijaspore i do sada je u tim i sličnim aktivnostima obezbijedila podršku za 200 start-up preduzeća čim je obezbijeđeno 2800 radnih mjesta u 74 lokalne samouprave u BiH.

"Više od tri četvrtine svojih proizvoda plasiraju na područje EU i Sjeverne Amerike i mi smo u proteklom periodu ostvarili partnerstvo sa više od 30 lokalnih jedinica samouprave u BiH, a Brčko je jedna od njih. Radimo na modelu saradnje kako bismo osigurali angažman djaspore u socio-ekonomskim sferama i osigurali finansijsku i tehničku pomoć za kompanije koje su u vlasništvu nekog iz dijaspore, te povezivanje sa mentorima i onima koji mogu ponuditi poslovno znanje, a krajnji cilj je plasiranje proizvoda na tržište", rekla je novinarima Emily Coffman Krunić dodavši da je ovaj poslovni forum prilika da se razmijene poslovne ideje, vještine i iskustva između lokalnih privrednika i predstavnika dijaspore.

Coffman Krunić izrazila je zadovoljstvo što Vlada SAD-a pruža podršku ovakvim i sličnim naporima da se osigura prosperitetnija mogućnost za BiH.

Direktor FIPA agencije za strane investicije BiH Marko Kubatlija naglasio je da je Brčko primjer dobrih investicija kroz poslovne zone koje ovaj grad ima te da će kao direktor ove agencije raditi na promovisanju i afirmaciji Brčkog u inostranstvu kako bi kontakte sa dijasporom proširili i povezali sa Distriktom.

"Naše investicije ćemo predstaviti van granica BiH i tamo gdje naših ljudi ima najviše. Ovakav forum treba da bude značajan i ljudima van granica BiH jer na ovaj način oni mogu da vide gdje i šta treba da ulažu a posebno u sektore poljoprivrede i proizvodnje, jer Brčko ima dobre potencijale", kaže Kubatlija.

On smatra da BiH ima dobre potencijale za ulaganje u metaloprerađivačku i drvnu industriju, potom u turizam, ekološke projekte i solarnu energiju.

Drugog dana skupa planirane su informativne radionice sa učesnicima na kojima će se predstaviti mogućnosti povratka u Brčko i investiranja u budućnost te moć brendiranja i podizanje potencijala Bosne i Hercegovine na globalnoj sceni.

Skup je organizovala Vlada Brčko distrikta BiH, Odjeljenja za evropske integracije uz podršku USAID projekta "Diaspora Invest" i organizacije "Naša perspektiva". A pored gradonačenika Zijada Nišića goste je pozdravio i šef resornog odjeljenja u Vladi Distrikta Miroslav Geljić.