Uvoz radne snage
36

U Hrvatskoj raste broj stranih radnika, najviše ih iz BiH i Nepala

FENA
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Hrvatska trenutno bilježi najnižu stopu nezaposlenosti, ali i porast broja stranih radnika. Ove je godine izdano oko 73.000 radnih dozvola za strane državljane, a pretpostavlja se da će do kraja 2024. broj zahtjeva rasti.

Radnici iz drugih zemalja već sada čine oko 40 posto ukupne radne snage u građevinarstvu.

Direktor građevinske firme Sanjin Purić kaže kako najvećim dijelom zapošljavaju radnike iz Uzbekistana, Turske, Indije, Nepala i Albanije.

Poslodavac financira i dolazak u Hrvatsku, radne dozvole, liječničke preglede...

"Kadrova na našem tržištu nema, a ovakav obim građevinskih radova u Hrvatskoj u proteklih pet - šest godina jednostavno se ne može riješiti bez uvoza radne snage",  ističe Purić, prenosi HRT.

Za očekivat je da će do kraja godine iz raznih dijelova svijeta u Hrvatsku stići još nekoliko hiljada radnika, na radna mjesta u građevinarstvu i turizmu.

Prema ranijim podacima koje je Fena dobila iz MUP-a Republike Hrvatske, najveći broj dozvola za boravak i rad do 31. maja ove godine izdan je državljanima Bosne i Hercegovine – 18.503, a zatim Nepala – 15.922, Srbije – 14.325, Indije – 8.504, Sjeverne Makedonije – 7.236, Filipina – 6.232, Bangladeša – 5.338 te Kosova, Uzbekistana i Egipta.