Privatni i javni sektor
17

U Sarajevu počeo 11. kongres o transportnoj infrastrukturi i transportu

M. P.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Jedanaesti po redu Kongres o transportnoj infrastrukturi i transportu, koji se u organizaciji Udruženja konsultanata inžinjera BiH održava danas i sutra u Sarajevu, okupio je predstavnike javnog i privatnog sektora iz BiH, ali i zemalja regiona, Velike Britanije, Japana, Mađarske, Nizozemske...

Prilika je ovo, kako je na otvaranju kazao Ešref Gačanin, predsjednik udruženja, da se istaknu problemi, ponude rješenja, ali i da se kaže šta je do sada urađeno, a šta tek treba da se radi na polju transportne infrastrukture.

"Razvoj jedne zemlje mjeri se razvijenošću cestovne infrastrukture, a upravo ceste su tema ovog kongresa. Transport ima znatan utjecaj na razvoj, ali tu su i brojni negativni faktori od kojih je najznačajniji zagađenje zraka, vode i zemlje. Tim problemom se bave institucije cijelog svijeta. Zbog toga će jedna od tema kongresa biti i zeleni transport, a govorit ćemo i o pametnom transportu, održivoj mobilnosti, TNT mreži, projektima koji su aktuelni i koji su u realizaciji", kazao je Gačanin na otvaranju.

Generalni direktor Evropske cestovne federacije Christophe Nicodeme prisutnima se obratio putem videolinka te kazao kako se cestama odvija najveći dio saobraćaja i kako je to posebno bilo važno u izazovnom vremenu koje je pandemija donijela u cijelom svijetu. Međutim, istakao je kako su svijetu potrebni i novi načini mobilnosti, a u proteklom periodu pokazalo se da to nije nemoguće, jer je znatno porastao broj korisnika bicikala, skutera, električnih romobila... To je, kaže, značajno i za razvoj zelene mobilnosti kako bi se smanjilo korištenje klasičnih goriva.

"Ambasada Velike Britanije drugi put učestvuje na ovom kongresu i smatramo da je ovaj sektor veoma značajan te da u BiH ima mnogo prostora za unapređenje. Zeleni i pametni transport su budućnost. Tu su s nama i predstavnici tri kompanije iz Britanije, koji su već imali neke poslove u BiH", kazao je ambasador Velike Britanije Matthew Field te ukazao i on na važnost elektromobilnosti razvoja infrastrukture u tom smjeru.

Ljubo Pravdić, direktor JP Ceste FBiH, kazao je kako se trenutno radi na mnogo projekata u BiH, ali je ukazao i na činjenicu da su brojne ceste u Federaciji stare i dotrajale te kako im je potrebno mnogo novca za njihovo održavanje.

"U budućnosti ćemo ponuditi program rekonstrukcije pojedinih dijelova ceste, što znači da će biti posla, ali ono što je sigurno jeste da je BiH sada u ovom dijelu Evrope najveće gradilište kad je riječ o putnoj infrastrukturi, jer svi su ostali već dosta uradili po tom pitanju", kazao je Pravdić.