U iznosu od 2.520 KM
65

Udruženje poslodavaca traži od Vlade FBiH da produži uredbu o isplati neoporezive pomoći radnicima

A. Ku.
Foto: Udruženje poslodavac FBiH
Foto: Udruženje poslodavac FBiH
Udruženje poslodavaca u Federaciji Bosne i Hercegovine pozivaju Vladu FBiH da donese novu uredbu o isplati pomoći, kojom se daje mogućnost poslodavcima da svojim radnicima isplate neoporezivu novčanu pomoć u iznosu od 2.520 KM.

Ova uredba je na snazi do 1. jula, a ranije je najavljeno da će ista biti produžena ukoliko se do tada ne usvoji set fiskalnih zakona, uključujući minimalnu platu od 1.000 KM.

Poslodavci su na održanom okruglom stolu kazali da od nadležnih institucija očekuju ubrzanje donošenja reformskih zakona, naročito, onih koji se odnose na opterećenje cijene rada, ali i aktivno uključivanje poslodavaca u sve procese vezane za evropske integracije.

Član Upravnog odbora UPFBiH, predsjednik Udruženja poslodavaca Tuzlanskog kantona i direktor jedne od najvećih kompanija iz metalskog sektora u BiH TMD Gradačac Adem Hanić, naglasio je da njegova kompanija gotovo kompletnu proizvodnju plasira na tržište EU.

"Nažalost, visoki fiskalni i parafiskalni nameti, stalno povećanje cijena električne energije, kašnjenje u povratu PDV-a, složene carinske i administrativne procedure, nedostatak kvalificirane radne snage smanjuju konkurentnost naših kompanija na tržištu Evropske unije. Dok druge zemlje nastoje olakšati svojim kompanijama izlazak na inozemna tržišta, kod nas se u tom pravcu poduzima jako malo. Mi imamo firmu u jednoj članici EU, na istom radnom mjestu za isti posao, istu bruto plaću radnik u toj državi kući nosi 180 eura više od našeg radnika u BiH", istaknuo je Hanić.

Direktor UPFBiH Mario Nenadić je naglasio da se većina bh. kompanija susreće sa nedostatkom kvalificirane radne snage na tržištu, da su procedure liberalizacije tržišta radne snage i dalje duge i komplicirane te da je donošenje novih propisa koji se direktno tiču poduzetništva i dalje jako sporo.

"U tom segmentu očekujemo brže donošenje zakona. Poslodavci, a vjerujem i radnici, trebaju trajna, sistemska rješenja, a ne privremene mjere. U tom smislu tražimo hitno donošenje zakona o doprinosima, porezu na dobit, porezu na dohodak, minimalnoj plaći i fiskalnoj politici u FBiH", kazao je Nenadić.