Nastavak sapunice
101

Uprkos tvrdnji ministra Lakića da je postignut dogovor, Elek kaže da je plin i dalje zavrnut

D. Be.
Foto: E. H./Klix.ba
Foto: E. H./Klix.ba
Direktor "Sarajevo-gasa Istočno Sarajevo" Nedeljko Elek izjavio je za Klix.ba da je isporuka gasa prema FBiH i dalje prekinuta uprkos saopćenju resornog federalnog ministra Vedrana Lakića koji je izjavio da je postigao dogovor sa kolegom iz RS-a Petrom Đokićem.
"Mene je ministar (Petar Đokić, op.a.) kontaktirao i rekao da će sastanak biti iza 19 sati večeras i shodno tome očekivanja su da će problem biti riješen. Ne možemo pustiti gas dok ne bude sastanak", kazao je Elek.

Kaže da se ministri nisu dogovorili ništa osim sastanka na kojem bi trebao prisustvovati i v.d. direktora Energoinvesta Mirza Ustamujić.

"Mi smo tu, vidjet ćemo se večeras pa ćemo onda nadam se da to i riješimo. Mene je ministar Đokić informisao da ministar Lakić ima dobru volju. Ja ga poznajem kao izuzetno korektnog čovjeka, ali mislim da je pogrešno informisan i da nije iščitao odluku Regulatorne komisije. Jasno je u odluci potvrđena cijena gasa tako da ne znam šta je problem u tome", dodao je Elek.

Istakao je ponovo da se v.d. direktora Energoinvesta Mirza Ustamujić nikada nije javio za satanak, ali ako postoji obostrana želja da se problem riješi, bit će riješen.

Podsjetimo, početkom 2024. godine je Sarajevo-gas Istočno Sarajevo zatražilo poskupljenje plina, u suprotnom su zaprijetili "zavrtanjem" ovog energenta usred grijne sezone.

Tada je dogovoreno da umjesto dotadašnjih 11,2 KM/1000 Sm3, cijena bude 14,10 KM/1000 Sm3, što je Energoinvest prihvatio, no Regulatorna komisija za energetiku RS-a je naknadno trebala potvrditi opravdanost te cijene.

Navedena Komisija je 27.6.2024. godine donijela Rješenje u kojem se navodi da se u skladu sa zakonima može primjenjivati nova cijena, ali tek za period od 1.1.2025. godine.

Zbog toga su iz Energoinvesta zatražili od Sarajevo-gasa da im vrate razliku za dosadašnje isplaćene fakture po neopravdanoj cijeni te su im vratili nazad posljednju dostavljenu fakturu. Iz tog razloga su iz Sarajevo-gasa najavili blokadu isporuke plina, a što je danas i urađeno.

Elek drugačije tumači problematiku definisanja cijene, pozivajući se na izjavu predsjednika Regulatorne komisije Vladislava Vladičića.

"Vi imate današnju izjavu Vladičića predsjednika Komisije, koji kaže da se odluka vezuje za datum objavljivanja. Ne može se reći da se primjenjuje za pola godine ili slično i da po tom osnovu čak ima i odluka Ustavnog suda", rekao je Elek.

Objasnio je i kako on tumači odluku Regultorne komisije RS-a.

"Oni uzimaju troškove na današnji dan u ovoj godini, to zovu 'baznom godinom', saberu sve troškove i kažu to je cijena po kojoj vi možete naplatiti transport gasa. Po njihovim pravilima ne mogu donijeti odluku za 'baznu godinu' u kojoj smo sada nego za sljedeće dvije godine jer smo mi kao znak dobre volje rekli da tri godine nećemo mijenjati cijenu. Dakle, oni su donijeli odluku za ovu godinu koju zovu 'baznom' i sljedeće dvije. Onda je Energoinvest tumačio da to ne važi za ovu godinu, a Regulator kaže da važi", tvrdi Elek.

Elek tvrdi da je problem u tome što Energoinvest navodno odbija komunikaciju, te da ih je zvao na sastanak, a oni ga otkazali sat vremena ranije.