Od 24. do 27. augusta
0

Zastupljenost šljive na ovogodišnjem Sajmu u Gradačcu bit će veća nego prethodnih godina

M. P.
Velika pažnja bit će posvećenja suhoj šljivi
Velika pažnja bit će posvećenja suhoj šljivi
Sajam šljive u Gradačcu jedini je sajam koji je prošle godine održan u Bosni i Hercegovini, a svoju tradiciju nastavlja i ove godine. Tako će, 48. put po redu, ovaj sajam biti održan u periodu od 24. do 27. augusta.

"Prošle godine smo dobili čak i priznanje kao jedini održani sajam u BiH, a organizovali smo ga uz poštivanje svih epidemioloških mjera, i uspjeli smo izbjeći da se bilo ko od izlagača ili posjetilaca zarazi. Imali smo oko 150 izlagača, a ove godine ih, uz smirivanje situacije, očekujemo oko 250", kazao je za Klix.ba Hašim Šabanović, direktor sajma, koji je istakao i kako su prijave za učešće zvanično otvorene.

S obzirom na činjenicu da se prethodnih godina dešavalo da na ovom sajmu bude dosta više drugih proizvoda, osim šljive, tu praksu će, kaže Šabanović, ove godine malo promijeniti.

"Ove godine ćemo povećati zastupljenost šljive na sajmu, i to u raznim oblicima, te će biti i svježih, ali i proizvoda od šljiva. Ono što je novost jeste da ćemo organizovati da se na mjestu događaja pravi 4.000 litara kompota, koji ćemo dijeliti drugi dan sajma, a naše žene pravit će i pekmez od šljiva, koji ćemo također dijeliti posjetiocima, po teglica svakome", istakao je Šabanović.

Osim proizvođača iz Bosne i Hercegovine, do sada su na sajmu svoje proizvode izlagali i oni iz Valjeva, koji su predstavljali svoje suhe, otkoštene, šljive. S obzirom na to da je u našoj zemlji sušenje šljiva, kaže Šabanović, malo zastupljeno, tokom Sajma će biti održana i panel diskusija/edukacija na kojoj će se govoriti upravo o sušenju šljiva.

"Velike količine šljiva kod nas ili propadnu ili odu u alkohol, a suhe šljive malo radimo. Nemamo nijednu komercijalnu sušaru koja bi mogla osušiti tonu ili više šljiva za 24 sata. Zbog toga ćemo ove godine uraditi jedan okrugli sto, gdje ćemo imati jednu firmu iz Vinkovaca i jednu iz Valjeva, koje se bave proizvodnjom sušara i koje će održati predavanja o prednostima i procesu sušenja. Cilj nam je da potaknemo domaće proizvođače da se okrenu sušenju šljiva, jer one imaju i dobru cijenu, a i imamo dosta šljive u BiH", istakao je Šabanović.