Niže cijene
0

Privredne i industrijske komore u Turskoj podržale vladinu borbu protiv inflacije

A. Ku.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Predsjednici privrednih i industrijskih komora u Turskoj podržali su poziv vlade da nižim cijenama pomognu u borbi protiv inflacije.

Ministar trgovine Ömer Bolat ranije ovog mjeseca rekao je da očekuju značajnu kampanju sniženja cijena i pozvao je sve iz maloprodajne industrije da snize cijene i doprinesu zajedničkoj borbi.

"Pozvali smo tržišta. Nakon sjednice Vlade naš predsjednik je uputio poziv svim sektorima i lancima tržišta, dok su lokalne pijace, federacija trgovaca i udruženje trgovaca počeli da najavljuju velike akcije sniženja", rekao je.

Vodeći turski lanci supermarketa, uključujući Migros, BIM, Şok i Yeni Mağazacılık, kao i tržišta kojima upravljaju Poljoprivredne kreditne zadruge, objavili su ponude za popuste od 20 do 50 posto na široku paletu proizvoda.

"Mi smo izjavili da to očekujemo i od drugih sektora. Isto očekujemo i od dobavljača i proizvođača", rekao je ministar. Savez udruženja namještaja (MOSFED) također je saopćio da njegovi članovi neće povećati maloprodajne cijene do kraja 2023. godine.

Šef Privredne komore Istanbula (ITO) također je pozvao desetine hiljada kompanija članica da podrže napore u borbi protiv inflacije smanjenjem cijena.