Olakšanje privredi
15

Privrednici na jednu, Bevanda na drugu stranu: Jesu li realne izmjene zakona o PDV-u

A. D.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Prijedlog kojim se rok za podnošenje prijave za plaćanje PDV-a pomjera sa 10. u mjesecu do posljednjeg radnog dana u mjesecu doveo je do situacije koja bi se mogla nazvati "svi na jednu stranu, Bevanda na drugu".
Naime, član Kolegija Zastupničkog doma državnog parlamenta BiH Denis Zvizdić danas je u parlamentarnu proceduru na razmatranje po hitnom postupku uputio Prijedlog zakona o dopuni Zakona o PDV-u koja omogućeva ove izmjene.

"Usvajanjem ove dopune Zakona o PDV-u bila bi ispunjena jedna od ključnih mjera koju od početka pandemije koronavirusa od državnog nivoa, odnosno od Vijeća ministara BiH traže realni sektor i ukupna poslovna zajednica, a koja bi značajno pomogla u saniranju ekonomskih problema i zastoja privrednih djelatnosti izazvanih štetnim djelovanjem pandemije koronavirusa", poručio je Zvizdić.

On ovim potezom nije uradio ništa drugačije od onoga što su na zajedničkom sastanku zatražili predstavnici Udruženja poslodavaca FBiH i Unije udruženja poslodavaca RS. Oni su, naime, također zatražili da se novim zakonom o PDV-u regulira da se datum uplate PDV-a pomjeri na zadnji dan u mjesecu, što je evropska praksa.

Također i premijer FBiH Fadil Novalić izjavio je da je potrebno predložiti pomjeranja roka za plaćanje PDV-a na kraju mjeseca što će preduzećima dati nove mogućnosti. Sličan zahtjev je imala i predsjednica Kriznog štaba za ekonomiju Edita Đapo.

No, uprkos ovim zahtjevima Vjekoslav Bevanda, aktuelni ministar finansija i trezora i zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH odgovara na sve ovo riječima da su "izmjene zakona o PDV-u su nemoguće bez analiza".

"Po mojoj procjeni ovo bi imalo trenutni efekat na nelikvidnost svih nivoa vlasti, a ne bi imalo ama baš nikakav efekat na pomoć gospodarstvu. Nije vrijeme za politikanstvo i stvaranje novih kriza i prepucavanja u ovako teškim vremenima. I na kraju, čemu bi poslužilo da donosimo bilo kakve odluke koje će biti rezultat preglasavanja", zaključio je ministar Bevanda.