Trogodišnja blokada
10

Qatar Airways zbog zračne blokade traži pet milijardi dolara odštete

R. D.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Qatar Airways tražit će čak 5 milijardi eura odštete za zatvaranje svog graničnog prostora, a odštetni zahtjev poslan je Saudijskoj Arabiji, Bahreinu i Egiptu.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat prekinuli su sve veze s Katarom u junu 2017. jer finansira terorizam i podržava Iran. Usprkos negiranju iz Dohe, uveli su državnu blokadu, piše Bloomberg.

Katarskim avionima zabranjeno je slijetanje na njihove aerodrome i ulazak u njihov zračni prostor, što je narušilo trgovinske i pomorske veze i zatvaranje granica, uključujući jedinu kopnenu granicu zemlje sa Saudijskom Arabijom.

U tvrtki Qatar Airways uvjereni su da su mjere usmjerene protiv njih, prisiljavajući ih da otkazuju svoje poslovanje, uništavajući vrijednost ulaganja i nanoseći štetu njihovim operacijama na globalnom nivou.

Katarska aviokompanija stoga je odlučila naplatiti odštetu od tih zemalja kroz četiri investicijske arbitraže povezane s tri ugovora, uključujući arapski ugovor o ulaganju, priopćila je jučer ta kompanija.

"Nakon više od tri godine napora da se spor riješi mirnim dijalogom, koji nije donio rezultata, odlučili smo izdati arbitraže. Koristit ćemo sva pravna sredstva da zaštitimo naša prava i osiguramo potpunu naknadu za kršenja", rekao je izvršni direktor Qatar Airwaysa Akbar al Baker.