UNDP Program
28

Raiffeisen banka uvrštena među Top 5 biznis lidera održivog razvoja u BiH

Raiffeisen banka je u top pet biznis lidera održivog razvoja u BiH (Foto: Facebook/Zamisli 2030)
Raiffeisen banka je u top pet biznis lidera održivog razvoja u BiH (Foto: Facebook/Zamisli 2030)
U okviru UNDP programa "Provođenje Okvira za realizaciju Ciljeva održivog razvoja kao temelj za održiv i inkluzivan rast u BiH", Raiffeisen Bank je među top pet biznis lidera održivog razvoja među velikim kompanijama u oblastima "Resursi i okoliš" i "Ljudi".

Od ukupno 360 prijavljenih kompanija, nakon dva kruga evaluacije od strane neovisne grupe eksperata, Raiffeisen banka je među top pet velikih komapnija biznis lidera održivog razvoja.

Usljed kontinuiranog unapređenja vlastitih održivih praksi unutar same banke, značajnih ulaganja u digitalizaciju, inovacije, opremu i prakse koja umanjuje zagađenje okoliša, te uključivanje i podržavanja zajednice, pružanja jednakih prilika ženama, muškarcima, mladima i osobama iz ranjivih kategorija Raiffeisen banka se našla među absolutnim liderima održivog razovoja u BiH.

Pored navedenog, pružanje kontinuirane mogućnosti za edukaciju i obezbjeđenje viših plata uposlenicima ali i drugih primjera posvećenosti održivom razvoju i doprinosa ostvarivanju Ciljeva održivog razvoja (SDG), je dodatno učvrstilo Raiffeisen banku u sami vrh ove oblasti.

Raiffeisen banka je u top pet biznis lidera održivog razvoja u BiH (Foto: Facebook/Zamisli 2030)
Raiffeisen banka je u top pet biznis lidera održivog razvoja u BiH (Foto: Facebook/Zamisli 2030)

"Raiffeisen Bank d.d. Bosna i Hercegovina kao jedna od vodećih finansijskih institucija u našoj zemlji nudi inovativne 'Green & Social' kreditne proizvode, usklađene s ESG Green i ESG Social standardima. Ovi proizvodi uključuju finansiranje obnovljivih izvora energije, projkete energetske efikasnosti, zelene gradnju, te podršku ženama poduzetnicama i mladima. U transakcijskom poslovanju, posebno su prepozanti naši inkluzivni proizvodi za žene, studente i penzionere, poput besplatnih CLUB paketa za mlade do 26 godina, sniženih naknada za penzionere te kreditnih linija za osnaživanje poduzetništva među ženama. Oko 6,5% našeg portfolija je ESG kvalifikovano, s rastom od 22% u 2023. godini. Kroz realizovane projekte u sklopu našeg stupa djelovanja 'uključeni građanin', Raiffeisen Banka je bila najaktivnija u oblastima pomoći društvenoj zajednici gdje je uložila preko 665 hiljada KM kroz sponzorstva i donacije, pomažući više od 20.000 osoba kroz 63 projekta", navodi Ivona Zametica, direktorica Istraživanja, strategije i ESG upravljanja Raiffeisen banke.

Kao finalista za Nagradu za biznis lidere održivog razvoja u BiH za 2024. godinu Raiffeisen je svrstana u top pet velikih kompanija u kategoriji "Ljudi" - kompanije koje inspirišu druge zbog načina na koji se ophode prema svojim zaposlenima, klijentima i stvaraju kvalitetna radna mjesta, te u kategoriji "Resursi i okoliš", u kojoj se nalaze kompanije koje se fokusiraju na proces dekarbonizacije, aktivno smanjuju svoj ekološki otisak i ističu se po svojim održivim praksama, inovacijama i pozitivnom utjecaju na društvo i okolinu, gdje je njihova posvećenost globalnim ciljevima održivosti inspiracija i drugim privrednim subjektima.

"Kao dio Raiffeisen Bank International (RBI) grupe, jedina smo banka izvan EU koja ima "Okvir za zeleni i održivi portfolio obveznice", sa listom prihvatljivih ESG kreditnih proizvoda odobrenih od renomirane rejting agencija Sustainalytics Morningstar. Također, jedina smo banka na tržištu sa ESG rejtingom Moody's CIS 2 sto znači da imamo “nizak karbonski uticaj“ i držimo se odgovornom za doprinos ispunjenju ciljeva održivog razvoja. Drugim riječima, vrlo intenzivno radimo na aktivnostima u dijelu održivosti i ESG, dok istovremeno odgovaramo na finansijske potrebe naših klijenata kako bismo ih podržali u njihovoj transformaciji ka održivijim poslovnim modelima i jako smo sretni što je naš trud i zalaganje u ovom dijelu prepoznat od strane Razvojnog programa Ujedinjenih Naroda", zaključila je Ivona Zametica.

Nagrada za biznis lidere održivosti u BiH je dio programa "Prevođenje Okvira za realizaciju Ciljeva održivog razvoja (SDGs) kao temelj za održiv i inkluzivan rast u Bosni i Hercegovini"(SDG2BiH), zajedničke inicijative koju finansira Švedska, a provodi UNDP u partnerstvu sa UNICEF-om i UN Women, kao dio podrške Ujedinjenih nacija vlastima u Bosni i Hercegovini u implementaciji Okvira za realizaciju Ciljeva održivog razvoja.