Međunarodni kongres
58

Sarajevo ugostilo najbolje svjetske stručnjake iz oblasti plastične, estetske i rekonstruktivne hirurgije

Klix.ba
Predavači krovnog svjetskog Udruženja ICOPLAST s predsjednikom kongresa Reufom Karabegom
Predavači krovnog svjetskog Udruženja ICOPLAST s predsjednikom kongresa Reufom Karabegom
Sarajevo je proteklog vikenda bilo epicentar događanja kada je u pitanju plastična, estetska i rekonstruktivna hirurgija.

Naime, od 19. do 22. septembra održan je Međunarodni kongres plastične hirurgije Sarajevo 2024, uz ekskluzivne ICOPLAST i ESPPRAS simpozije koje su održale krovne svjetske i evropske Asocijacije nacionalnih udruženja..

Kongres je okupio elitu plastičnih hirurga iz regiona, Evrope i svijeta, koji su prezentirali napredak i inovacije u plastičnoj i rekonstruktivnoj hirurgiji, ali i razmijenili ideje koje će oblikovati budućnost ove dinamične oblasti medicine.

Svečano otvaranje kongresa u Vijećnici
Svečano otvaranje kongresa u Vijećnici

Uz više od 55 pozvanih i ukupno preko 160 predavača koji su došli sa šest kontinenata, ovaj događaj je stavio glavni grad BiH na visoko mjesto na ljestvici medicinskih događaja u svijetu.

Važno je istaći kako je na kongresu održan i sastanak nacionalnih delegata na kojem je reorganizirana i utemeljena nova Asocijacija plastičnih hirurga Balkana BAFRAS, čime će Sarajevo trajno u "ličnoj karti" ove organizacije ostati upisano kao mjesto njenog nastanka.

Međunarodni kongres plastične hirurgije Sarajevo 2024
Međunarodni kongres plastične hirurgije Sarajevo 2024

Ostat će, također, historijska činjenica da je u BiH održan sastanak Izvršnog komiteta – ExCo Evropskog društva plastičnih, rekonstruktivnih i estetskih hirurga (ESPRAS), kao i predavanja svjetske asocijacije ICOPLAST.

Predsjednik BAFRAS-a prof. dr. Reuf Karabeg istakao je kako su sva najoptimističnija očekivanja ispunjena u svim ciljnim segmentima.

"U profesionalnom smislu smo ponosni da su najeminentniji stručnjaci sa šest kontinenata održali predavanja i da će doneseni zaključci doprinijeti plastičnoj, rekonstruktivnoj i estetskoj hirurgiji u BiH, na Balkanu i svijetu. Dalje, jednako važno, promovirali smo našu državu koja je pokazala da može ravnopravno rame uz rame stati sa najrazvijenijim zemljama svijeta kada su pitanju organizacija kongresa, razmjena hirurških iskustava i želja za praćenjem najnovijih naučnih i praktičnih (sa)znanja. Jednako važno je i da je ovo bila prilika za promociju naših historije, tradicije i znamenitosti. Započela su i nova prijateljstva i profesionalna umrežavanja stručnjaka iz svih zemalja učesnica, a sve za dobrobit naših pacijentica i pacijenata", kaže prof. dr. Karabeg.

Međunarodni kongres plastične hirurgije Sarajevo 2024
Međunarodni kongres plastične hirurgije Sarajevo 2024

Dodaje da su organizatori učinili sve da prezentiraju Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu u najboljem svjetlu.

"Svi učesnici kongresa su napustili Sarajevo, koje će ostati zauvijek u njihovim srcima, sa saznanjem i obećanjem da se ovdje uvijek mogu i hoće vratiti", kaže prof. Karabeg.

U sklopu događaja održani su i Kongres plastičnih hirurga i zasebno medicinskih sestara Balkana. Posebno je važno da su mu prisustvovali i mlade kolege-studenti medicine sedam Univerziteta iz Bosne i Hercegovine, kao i specijalizanti iz regiona, ali i Evrope koji su održali jednodnevni simpozijum. Najbolji rad specijalizanata i medicinskih sestara je dobio nagradu vikend u našoj BiH.

Studenti iz BiH i specijalizanti sa Balkana i šire
Studenti iz BiH i specijalizanti sa Balkana i šire

Iz BiH je održano ukupno šest predavanja, od od koji su prezentirana tri rada Hirurške poliklinike Karabeg u tri različite sesije. Održana je i Brazilska sesija gdje su svoja iskustva i znanja podijelila četiri najeminentnija plastična hirurga iz ove zemlje.

Ovako značajan stručni događaj kojem je domaćin bila BiH predstavlja izuzetno važnu platformu za razmjenu znanja i unapređenje prakse u ovoj specijalnosti. Učesnici su napustili kongres s novim idejama, inspiracijom i motivacijom da nastave raditi na poboljšanju kvalitete života svojih pacijenata.

Gledajući u budućnost, zajednički napori i saradnja mogu donijeti značajne promjene, osiguravajući da plastična hirurgija u BiH, ali i na Balkanu nastavi napredovati i odgovoriti na izazove modernog društva.