Švicarci na putu da iz djelića zrna kakaa omoguće beskonačnu proizvodnju čokolade
Riječ je o kompaniji Food Brewer, čiji je sastav kakaa poslovna tajna. Ono što nije tajna jeste da se iz kostarikanskog kakaa izdvajaju ćelije koje u bioreaktoru ponovo narastu, odnosno dobija se prah kakaa iskoristiv za proizvodnju čokolade ili nekog namaza. Cilj Food Brewera je da se industrijalizira ovakav način proizvodnje praha kakaa.
Prema riječima suosnivača spomenutog startupa Christiana Schauba, ovaj proces se može koristiti za beskonačnu proizvodnju čokolade, i to samo iz djelića zrna kakaa. Sa Schaubom, koji je inženjer, rade i oni koji su se bavili proizvodnjom piva jer je njihovo iskustvo itekako dobrodošlo. Food Brewer se u doglednoj budućnosti posvetiti i uzgoju žita.
Međutim, prije toga žele industrijalizirati proizvodnju praha kakaa u bioreaktoru. Kako bi uspjeli u tome, testiraju zrna kakaa koja su posebno pogodna za proizvodni proces. Schaub smatra da će i uspjeti u svom naumu. Food Brewer nije jedina kompanija koja se bavi proizvodnjom praha kakaa u bioreaktoru. Takve kompanije postoje i u drugim dijelovima Švicarske, Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama.
Schaub očekuje da će prvi ovako proizveden prah kakaa biti dostupan na američkom tržištu. Uvjerava da se ovim ne ugrožavaju tradicionalni uzgajivači kakaa u Africi, Aziji i Latinskoj Americi. Poručio je da im je cilj samo smanjiti jaz između ponude i potražnje, piše tagesschau.