Samit poslovnih anđela
12

Intervju / U Sarajevo dolazi Berthold Baurek-Karlic koji stoji iza svjetske grupacije: Otkriva u šta i kako investira

Razgovarao: Benjamin Redžić
Berhold Baurek-Karlic, osnivač i izvršni direktor grupacije Venionaire Capital AG
Berhold Baurek-Karlic, osnivač i izvršni direktor grupacije Venionaire Capital AG
Berthold Baurek-Karlic je osnivač i izvršni direktor grupacije Venionaire Capital AG, koja se bavi korporativnim finansijama, rizičnim kapitalom i visokotehnološkim inovacijama, a sve to s obimom poslovanja većim od milijardu eura.

Ovu grupaciju, sa sjedištem u Beču i uredima u San Franciscu, New Yorku, Londonu i Munsbachu, čine kompanije Venionaire Investment GmbH, Venionaire Ventures Sarl, Dealmatrix i Lind Digital GmbH, s manjinskim udjelom. Baurek-Karlic je poslovni anđeo, tj. biznismen s 20-godišnjim iskustvom koji finansira visokorizične startup kompanije, dobijajući vlasnički udio u tim kompanijama.

Predsjednik je Evropskog kluba superanđela, a riječ je o klubu za investiranje i umrežavanje poslovnih anđela, fondova rizičnog kapitala i korporacija. Osim toga, dugogodišnji je domaćin Svjetskog venture foruma (World Venture Forum), koji okuplja globalne investitore i predstavlja najbolje od startup kompanija iz cijelog svijeta u posljednjih 10 godina.

Prošle godine je dobio nagradu "Austrijski poslovni anđeo godine" za višegodišnji doprinos i međunarodnu posvećenost razvoju startupa.

Baurek-Karlic je jedan od govornika na ovogodišnjem Samitu poslovnih anđela, koji će se 30. i 31. oktobra održati u Sarajevu, i to u organizaciji Fondacije 787 i Mreže poslovnih anđela u Bosni i Hercegovini (BHBAN).

Tim povodom je u intervjuu za Klix.ba govorio o startupima u Bosni i Hercegovini i svijetu, kojim principima se rukovodi prilikom investiranja, koje su prednosti biti poslovni anđeo i šta očekuje od Samita poslovnih anđela u Sarajevu.

Posmatrajući startup ekosistem u Bosni i Hercegovini i jugoistočnoj Evropi, postoji li neki startup koji je vama, kao investitoru s višegodišnjim iskustvom, posebno interesantan i koji možda ima globalni potencijal?

Startup ekosistem u jugoistočnoj Evropi, a posebno u Bosni i Hercegovini, pokazuje veliki potencijal. Vidio sam nekoliko primjera koji, ne samo da su inovativni, već imaju i potencijal za globalno širenje. Iako je teško izdvojiti samo jedan, primijetio sam da su posebno zanimljivi startupi koji se fokusiraju na tehnološka rješenja za sektore poput obnovljive energije, vještačke inteligencije i zdravstvene njege.

S obzirom na to da je globalni fokus na održivost i klimatske tehnologije, upravo bi startupovi u ovoj oblasti mogli igrati ključnu ulogu, ne samo lokalno, već i na međunarodnom nivou.

Bosna i Hercegovina, sa svojim visokokvalifikovanim kadrom i konkurentnom cjenovnom strukturom, nudi plodno tlo za razvoj ovakvih poduhvata. Uz adekvatno mentorstvo, pristup međunarodnim tržištima i strateške investicije, vjerujem da neki od ovih startupa definitivno mogu postići globalni doseg i utjecaj.

Koje države najviše prednjače u razvoju startupa i zašto je to tako?

Uspjeh globalnog startup ekosistema obično je predvođen kombinacijom nekoliko ključnih faktora, koji su evidentni u vodećim zemljama poput Sjedinjenih Američkih Država, Kine, Velike Britanije, Indije ili Njemačke.

Jedan od najvažnijih faktora je, svakako, pristup finansiranju, posebno iz dobro uspostavljenih mreža rizičnog kapitala. Sve ove zemlje su izgradile jake veze sa fondovima za rizični kapital, što omogućava startupima da osiguraju neophodne investicije za rast.

Drugi važan faktor je prisustvo inovacionih centara, poput Silicijske doline u SAD-u, Pekinga u Kini, Londona u Velikoj Britaniji, Bangalorea Indiji i Berlina u Njemačkoj, koji služe kao prosperitetni centri preduzetničke aktivnosti. Ovi centri nude, ne samo infrastrukturu, već i mreže koja podstiču saradnju i inovacije.

Vladina podrška je još jedan, neizostavan faktor. Bilo kroz poreske olakšice, programe finansiranja ili regulative kojima se pogoduje startupima, svaka država je implementirala politike kojima podstiče preduzetništvo i inovacije.

Svakako, napredno tržište radne snage i kvalitetne obrazovne institucije doprinose uspjehu ovih ekosistema. Svaka država ima visoko kvalifikovanu radnu snagu, često sa snažnim fokusom na STEM obrazovanje, čime se uveliko podstiče sektor tehnologije i inovacija.

I na kraju, veličina domaćeg tržišta i pristup međunarodnim tržištima omogućavaju startupima da se brzo razvijaju i ostvare globalni utjecaj. Ovi kombinovani faktori pomažu objasniti zašto određene zemlje dosljedno prednjače u razvoju startupa.

Koji su to principi kojima se rukovodite prilikom investiranja u neki startup?

U mom konkretnom slučaju, kada razmišljam o ulaganju u određeni startup, pridržavam se pet ključnih principa koji vode moj proces procjene.

Baurek-Karlic: Imam pet principa prilikom investiranja u startupe
Baurek-Karlic: Imam pet principa prilikom investiranja u startupe

Prvo i najvažnije, fokusiram se na tim koji stoji iza startupa. Zrelost, vještine i iskustvo osnivača, kao i njihova sposobnost da realiziraju planove, ključni su faktori. Snažan tim je od suštinskog značaja za prevazilaženje izazova i napredovanje poslovanja.

Zatim procjenjujem tržišni potencijal, s obzirom na to da je razumijevanje veličine i dinamike tržišta od presudne važnosti. Startupi koji posluju na velikim ili brzo rastućim tržištima imaju bolje šanse za uspješno širenje.

Proizvod, sam po sebi predstavlja još jedan značajan faktor. Njime se mora rješavati stvarni problem i pružati jasna vrijednost, s jedinstvenom ponudom koja ga razlikuje od već postojećih rješenja.

Skalabilnost (sposobnost snalaženja i dobrog funkcioniranja pod povećanim ili rastućim opterećenjem) je također visoko pozicionirana kao jedan od važnih faktora. Tražim poslovne modele koji mogu učinkovito rasti, idealno omogućavajući startupu da se proširi na nova tržišta ili nove segmente kupaca uz minimalne prepreke.

U konačnici, ključni pokazatelji uspješnosti poslovanja (KPI) su jako važni. Metrički podaci, kao što su rast prihoda i novčani tok, pružaju uvide u finansijsko zdravlje startupa i njegovu sposobnost da uspješno održi poslovanje u procesu širenja.

Na primjeru nekih startupa, koji su dobili investiciju i pozicionirali se na tržište kao ozbiljne kompanije, iz ove perspektive, da li nam možete reći zašto bi vi uložili u njih u trenutku kada su bili na početku i šta mislite zašto su dobili investicije?

Prilikom same procjene startupa, investitori se prvo fokusiraju na tim jer su njihovo iskustvo, vizija i sposobnost realizacije ključni za potencijal kompanije. Posvećen i jak osnivački tim, koji može da se prilagodi i prevaziđe izazove, često je odlučujući faktor u investicijama u ranoj fazi.

Nadalje, investitori procjenjuju atraktivnost tržišta kojem se startup obraća, osiguravajući da postoji potreba i potencijal za rast. Tehnologija startupa mora da se ističe, nudeći jedinstveno rješenje ili konkurentsku prednost na tržištu.

Dobro osmišljen poslovni model je neophodan za generiranje održivih i skalabilnih izvora prihoda. Skalabilnost je ključni faktor jer investitori traže startupe koji mogu brzo rasti, bez proporcionalnog rasta troškova. Snažni KPI-ovi, kao što su troškovi sticanja kupaca, vrijednost tokom životnog ciklusa ili rast prihoda, pružaju mjerljive indikatore ranog uspjeha i dugoročnog potencijala.

U Bosni i Hercegovini je vrlo malo onih koji se mogu nazvati poslovnim anđelima i sam koncept anđeoskog investiranja nije toliko poznat. Koje su prednosti investiranja kao anđeoskog investitora?

Biti poslovni anđeo nudi nekoliko prednosti, posebno na tržištima u razvoju, kao što je Bosna i Hercegovina. Na prvom mjestu to omogućava pojedincima da direktno podrže inovativne startupe, doprinoseći ekonomskom rastu i stvaranju radnih mjesta.

Osnivanje BHBAN-a, za šta je zaslužna Fondacija 787, predstavlja prvi i najznačajniji korak ka promociji ovog koncepta, pružajući platformu za povezivanje i saradnju poslovnih anđela.

Ulaganje poslovnih anđela može donijeti značajne finansijske povrate jer rane investicije u obećavajuće startupe i ideje često vode do značajnih dobitaka. Štaviše, investitori imaju priliku da budu aktivno uključeni u kompanije koje podržavaju, nudeći mentorstvo i vođenje na osnovu vlastitog znanja, što može biti lično ispunjavajuće.

U suštini, ulaganjem anđela, ne samo da se podržava lokalni startup ekosistem, već se investitorima pružaju potencijalne finansijske nagrade i dragocjene mogućnosti umrežavanja, posebno kroz inicijative poput BHBAN-a.

Da li tržište jugoistočne Evrope, u kontekstu startupa i investiranja, ima neke potencijale koje nemaju druga tržišta?

Ono što je sigurno jeste da tržište jugoistočne Evrope ima jedinstven potencijal za startupe i ulaganja koja mogu biti povoljnija u odnosu na druge regione. Neki od ključnih aspekata koji doprinose ovom potencijalu su:

  • Ekosistem u razvoju - jugoistočna Evropa bilježi procvat startup ekosistema, što se ogleda u porastu broja startupa, akceleratora i aktivnosti rizičnog kapitala. Zemlje poput Rumunije, Bugarske i Hrvatske već postaju značajni igrači, privlačeći pažnju, kako lokalnih, tako i međunarodnih investitora;

  • Troškovna efikasnost - ovaj region često nudi niže operativne troškove u poređenju sa zapadnom Evropom i sjevernom Amerikom. To uključuje jeftiniju radnu snagu i niže troškove života, što može biti privlačno za startupe koji žele da maksimiziraju svoje resurse dok se šire;

  • Visok kvalitet radne snage - jugoistočna Evropa se može pohvaliti snažnim obrazovnim sistemom, fokusiranim na tehničke veštine, što rezultira kvalifikovanom radnom snagom koja je vješta u oblastima kao što su informacione tehnologije i inženjering. Ova baza talenata može podsticati inovacije i podržati rast tehnoloških startupa;

  • Raznolikost tržišta - sam region se sastoji od različitih tržišta s različitim potrebama i preferencijama potrošača. Ova raznolikost može pružiti startupima jedinstvene prilike da testiraju i šire svoje proizvode, kroz razne demografske grupe i kulture;

  • Međunarodni interes u porastu - ono što se može primijetiti je sve veći trend međunarodnih investitora koji prepoznaju potencijal regiona, što potvrđuju značajna ulaganja u startupe u ovom regionu. Primjera radi, istaknuti investitori uključuju Sequoia Capital i Index Ventures, koji su podržali uspješne kompanije poput UiPath i Gtmhub;

  • Podsticajne politike i inicijative - nekoliko vlada u regionu započelo je da provodi politike za promociju preduzetništva i privlačenje stranih ulaganja. Inicijativama poput viznog sistema za startupe i poreskih olakšica može se stvoriti povoljnije okruženje za nove biznise;

  • Pristup tržištima Evropske unije - kao dio EU ili kao države kandidatkinje za članstvo u Uniji, startupi u jugoistočnoj Evropi imaju koristi od pristupa širem tržištu EU, čime im se omogućava da prošire svoj domet i dođu do većih baza kupaca.

Kakva su očekivanja od ovogodišnjeg Samita poslovnih anđela u Sarajevu?

Moram priznati da su očekivanja od ovogodišnjeg Samita poslovnih anđela u Sarajevu visoka, u smislu podsticanja saradnje i umrežavanja među investitorima i regionalnih i lokalnih osnivača i preduzetnika.

Cilj samita je podići svijest o ulaganju poslovnih anđela u Bosni i Hercegovini i jugoistočne Evrope. Prisustvom iskusnih investitora, startupa i lidera industrije, ne samo iz ovog regiona, već i ostatka Evrope, siguran sam da će događaj pružiti dragocjene uvide u najnovije trendove i prilike u startup ekosistemu.

Jedan od ključnih fokusa je promocija uspostavljanja snažnije mreže poslovnih anđela, unapređenje dijeljenja znanja i podsticanje ulaganja u obećavajuće startupe. Uključenost Fondacije 787 i novoosnovanog BHBAN-a naglašava posvećenost rješavanju izazova lokalnih startupa i investitora.

Učesnici mogu očekivati zanimljive diskusije, prilike za umrežavanje i sesije, koje ističu uspješne strategije ulaganja i nove sektore. Sveukupno, očekuje se da će samit biti ključni događaj kojim se doprinosi rastu anđeoskog ulaganja u regionu.