Prednosti ulaganja
15

Triglav Fondovi: Koliko vrijedi novac koji štedimo?

Triglav Fondovi
Triglav Fondovi
Investicijska štednja omogućava da novac koji ste zaradili i koji štedite ne ostaje pasivan na vašem računu i gubi realnu vrijednost, nego da ga uložite s ciljem dugoročnog povećanja njegove vrijednosti.

Tradicionalni pristup štednji novca u Bosni i Hercegovini podrazumijeva čuvanje novca na bankovnom računu.

Negativan aspekt čuvanja novca na računu bez kamate ili prinosa je postepeni gubitak vrijednosti novca zbog djelovanja inflacije, odnosno zbog rasta cijena. Na primjer, iznos novca od 10.000 KM uz prosječnu godišnju stopu inflacije 2%, za pet godina će imati realnu vrijednost od 9.057 KM. Analogno tome, na iznos od 100.000 KM, gubitak tokom pet godina je gotovo 10.000 KM.

Prema podacima Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine, cijene hrane i bezalkoholnih pića u Bosni i Hercegovini su u augustu tekuće godine u odnosu na prosječne cijene 2015. godine više za 45%. To znači da za nešto što smo 2015. godine mogli kupiti za 100 KM, sada moramo platiti 145 KM, odnosno novac koji smo čuvali sada realno vrijedi manje.

Moderni pristup štednji

Moderni pristup štednji podrazumijeva da se novac, koji ste namijenili za štednju, ulaže s ciljem povećanja vrijednosti tog novca. Ovaj oblik ulaganja je pogodan za sva pravna i fizička lica u Bosni i Hercegovini.

Prilikom ulaganja u Triglav fondovima, bez obzira na iznos, novac klijenata se ulaže u najveće, globalne kompanije kao što su Microsoft, Apple, Amazon, Meta Platforms, Google, NVIDIA, Allianz, Adidas i druge.

Osnovni cilj ovakvog ulaganja je ostvarivanje prinosa koji su u prosjeku veći u odnosu na klasičnu štednju u banci. Ciljani prinos fonda Triglav Globalni dionički u dugom roku je prosječno godišnje 7-10% neto.

Koliko je važan izbor načina štednje?

Što je duži vremenski period, efekti pravilnog izbora štednje u pravilu su značajniji i mnogo više utječu na vaš novac, što je jednostavno prikazano narednom ilustracijom.

Triglav Fondovi
Triglav Fondovi

Druge prednosti ulaganja u Triglav fondove

U današnje vrijeme sve više ljudi prepoznaje značaj ulaganja. Po uzoru na praksu u razvijenim zemljama, umjesto oslanjanja isključivo na tradicionalne oblike štednje, oni dio svojih sredstava ulažu s ciljem ostvarivanja prinosa.

Triglav Fondovi nude savremeni pristup investiranju s ciljem postizanja većih prinosa uz fleksibilnost prilagođenu potrebama svakog pojedinca ili pravnog lica. Prilagođena ponuda pruža jednostavan način da uložite svoj novac, uz stručnu podršku investicijskih savjetnika društva Triglav Fondovi. Ovaj oblik investicijske štednje omogućava veći nivo kontrole nad vašim sredstvima koja su vam uvijek na raspolaganju jer ih možete isplatiti bilo kada.

Akcijska ponuda uz 50% nižu ulaznu naknadu, koja vrijedi do kraja oktobra, pruža vam savršenu priliku da započnete svoje ulaganje pod izuzetno povoljnim uslovima. Iskoristite ovu priliku i započnite povoljnije svoje ulaganje.

Proces investiranja je jednostavan. Dovoljno je da pozovete broj 033 277 270 ili da dostavite svoje podatke u kontakt formi iznad kako biste dobili informacije koje vas zanimaju i na taj način donijeli najbolju odluku za sebe i za svoj novac.

Podaci su edukativno-informativnog karaktera te ne predstavljaju garanciju stvarnog rezultata u budućnosti niti preporuku ili savjet za ulaganje. Navedeni podaci ne odražavaju historijski prinos bilo kojeg fonda niti predstavljaju bilo kakvu obavezu za Triglav Fondovi d.o.o. Sarajevo. Profitabilnost ulaganja u investicijske fondove u velikoj mjeri zavisi od kretanja na tržištu kapitala i trajanju ulaganja.