U jeku sezone
149

Turistički privrednici pisali nadležnima razočarani zbog smjene u TZ Sarajevo

A. B.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Udruženje turističkih privrednika u BiH uputilo je nadležnima i Skupštini i Vladi KS otvoreno pismo povodom ponovne promjene rukovodstva Turističke zajednice KS te samim time razrješenja predsjednice Azre Džigal.
Kako su na početku pisma naveli, iako su postojale neformalne najave kadrovskih promjena u Turističkoj zajednici KS u vidu "čaršijskih priča" ovim putem su izrazili veliko razočarenje turističkih privrednika u Kantonu Sarajevo što je do istih zaista došlo pogotovo u vremenu kada je turizmu potreban oporavak kao i stabilnost te kvalitet u provođenju dobrih i započetih projekata.

"Bez namjere da se bavimo imenima, moramo naglasiti da su turistički privrednici KS rad donedavne predsjednice Turističke zajednice KS, Azre Džigal, ocijenili kao vrlo korektan, i naročito pozdravili poboljšanu komunikaciju sa TZKS u zajedničkom planiranju i predlaganju vrlo konkretnih inicijativa, koje bi podržale spas turizma u ovom, najizazovnijem vremenu ikada za ovu privrednu granu. Imajući u vidu navedeno, u kombinaciji sa smjenom gospođe Džigal, dodatno je izazvana sumnja kod turističkih radnika KS i postavlja se pitanje da li su Vlada i Skupština KS uopće svjesne u kakvoj situaciji se trenutno nalazi turizam u našem Kantonu, i zemlji uopće, te da li dijelimo zajednički interes da turizam spasimo od potpune propasti", stoji u pismu.

Kako su naglasili, svjesni da zakonske odredbe dopuštaju Skupštini KS da po volji pravi kadrovske promjene u javnim preduzećima pa tako i Turističkoj zajednici KS, apelovali su na razumijevanje i svjesnost o izuzetnoj štetnosti kontinuiranih promjena rukovodstva u njoj.

"Ultimativni cilj svih kojima je stalo da se turizam oporavi od, još uvijek nesagledivih, posljedica pandemije, mora biti potpuna depolitizacija Turističke zajednice, njena saradnja s turističkim privrednicima, kontinuirana i što agresivnija promocija destinacije, angažiranost u izradi dugoročnih strategija u turizmu i kohezija ideja svih turističkih radnika koji žele svojim iskustvom i radom doprinijeti razvoju turizma. Iskreno se nadamo da i vi, jednako kao i mi, želite gore navedeno. Nažalost, vaši dosadašnji postupci to ne pokazuju", kazali su.

Kao privrednici koji Turističku zajednicu smatraju svojom institucijom, u čijem finansiranju aktivno učestvuju i od čijeg rada ovisi njihov posao, traže odgovore na sljedeća pitanja:

  1. Zašto su, ponovo, uslijedile promjene u rukovodstvu Turističke zajednice KS?
  1. Kada će biti objavljena zvanična informacija o smjeni i njenim razlozima?

  2. Koja je svrha turističkog Vijeća i Skupštine unutar Turističke zajednice ako vi jedini imate instrumente da smjenjujete i postavljate formalne nosioce odgovornih pozicija?

  3. Koji su kriteriji primjenjeni za izbor Povjerenstva?

  4. Da li će se i kada realizirati Javni poziv za pomoć turističkim privrednicima Kantona Sarajevo?

  5. Koji će biti kriteriji za izbor novog rukovodstva?

  6. Koji će biti kriteriji za procjenu rada rukovodstva?

Naredne sedmice Udruženje turističkih privrednika u BiH planira održati press konferenciju na kojoj će predstaviti svoj rad i ciljeve te iznijeti kakva je trenutna situacija u turizmu kao i koje su do sada aktivnosti poduzete. Osim toga, kazali su da će nasvesti i svaku vrstu podrške koju su dobili od pojedinačnih nivoa vlasti, uključujući i kantonalnu.

"Na press konferenciji će jedna od tema biti i upravo ova – izuzetno štetne učestale promjene čelnih ljudi u Turističkoj zajednici KS, bez ikakve konsultacije sa turističkim radnicima", poručili su.