PROMO
4

U Sarajevu uskoro osnivačka konferencija Maker inicijative u BiH

Asocijacija FabLab BiH organizira osnivačku konferenciju Maker inicijative u BiH koja će biti upriličena 4.3.2022. godine, s početkom u 9 sati u prostorijama Obala Meeting Point u Sarajevu.

Projekat "Uspostavljanje Maker pokreta u Bosni i Hercegovini i jačanje u Višegradskoj regiji" podržan je od strane Međunarodnog višegradskog fonda, a implementira ga FabLab Bosna i Hercegovina u saradnji sa partnerskim organizacijama: Robisz.To (Poljska), FabLab Budapest (Mađarska), AGNICOLI (Slovačka), Make more (Češka).

Primarni cilj konferencije je predstavljanje strategije i akcionog plana za unapređenje Maker kulture u BiH.

"Želimo pokrenuti zajednicu mejkera i pružiti im podršku u pristupu svim potrebnim alatima i resursima da bi što bolje predstavili svoje potencijale tržištu i javnosti. Ovim nastojimo da potaknemo njihov i ekonomski razvoj društva, start-up scenu, te povećamo zainteresiranost za STEM područja nauke u BIH. Projekat će aktivno nastaviti da djeluje kroz godišnja okupljanja mejkera i Maker Faire Sarajevo", poručili su iz Asocijacije FabLab BiH.

Maker konferencija kao početak maker kulture u BiH

Konferenciji će prisustvovati eminentni učesnici iz zemlje i svijeta, reprezentativni makerspaces (Bosnia & Herzegovina Futures Foundation i FabLab), predstavnici formalnog obrazovanja (Univerzitet u Sarajevu, Univerzitet u Tuzli, Univerzitet u Zenici, kroz pojedince koji su razvili specijalne makerspaces na nivou Univerziteta), neformalno obrazovanje (Omladinski centri, udruženja) i predstavnici relevantnih ministarstava po hibridnom modelu (uživo+online).

"Projekat je od velikog značaja za razvoj privrede i poduzetništva u BiH, stoga cilj nam je upoznati i javnost sa svim našim međunarodnim i domaćim partnerima s kojima ćemo na jednom ovakvom događaju predstaviti sve naše planove za budućnost", rekli su iz FabLab-a.

Maker.ba platforma

FabLab je dodatno razvio samoodrživu, otvorenu, besplatnu, B2B/B2C platformu za mejkere https://maker.ba/, s direktnim pozitivnim implikacijama na samozapošljavanje, razvoj start-up scene, tržište poslova u zemlji, kao i promociju nauke, inovacija, tehnologije i obrazovanja povezanog za ove oblasti.

Maker platforma služi da objedini na jednom mjestu brojne mejkere, inovatore, stvaratelje, klubove, udruženja, školske sekcije i akademske laboratorije, male obrte, mikro proizvođače, umjetnike, zanatlije i sve druge forme mejkera kojima će se na taj način olakšati vlastita prezentacija, umrežavanje i pronalaženje alata, mašina, procesa, proizvodnih pogona te ljudskih resursa za njihove projekte i potrebe. Lokalni mejkeri mogu registrovati svoj rad koristeći video instrukcije i na taj način postati dio Maker pokreta.

Konferenciju su podržali QSS, 3D Republika, Web studio i medijski partneri BHRT - Radio televizija Bosne i Hercegovine, Radio M i Federalna novinska agencija - FENA.