U centru svjetske pažnje
38

U svjetski poznatom muzeju vina u Bordeauxu predstavljena Vinska cesta Hercegovine

Hercegovačka vina uvrštena u stalnu postavku muzeja
Hercegovačka vina uvrštena u stalnu postavku muzeja
Muzej La Cité du Vin u Bordeauxu održao je poseban događaj na kojem su degustirana hercegovačka vina i prezentirane atrakcije ove jedinstvene vinske regije.

Spektakularni muzej La Cité du Vin, smješten u francuskom gradu Bordeauxu, jednoj od svjetskih prijestolnica vina, u prethodnoj sedmici bio je u potpunosti u znaku Hercegovine.

Najprije je, u jutarnjim satima, održana edukacija o hercegovačkim vinima i Vinskoj cesti Hercegovine, za osoblje muzeja kako bi ih na najbolji način mogli predstaviti budućim posjetiocima. Potom je u večernjim satima, u okviru redovnog "after work" događaja za sve zainteresirane posjetioce, predstavljena Vinska cesta Hercegovine i upriličena degustacija hercegovačkih vina.

"Ovo mi je bio prvi put da kušam hercegovačka vina. Prijatno sam se iznenadila njihovim kvalitetom, a okus me posebno impresionirao. Najviše me oduševilo otkrivanje autohtone sorte, što je uvijek zanimljivo u poređenju s uobičajenijim međunarodnim sortama. Ovo iskustvo je definitivno pobudilo moj interes za posjetu Bosni i Hercegovini — prekrasni pejzaži i zajednički rad turističkih agencija i vinara čine ovu destinaciju vrlo privlačnom", kazala je Claire Dubois, posjetiteljica događaja.

Ovim događajem zvanično je započela trogodišnja saradnja Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine i La Cité du Vin, koja predviđa uključivanje odabira najboljih hercegovačkih vina iz 12 vinarija u stalnu postavku ovog prestižnog muzeja, čiji posjetioci će imati priliku za njihovu degustaciju.

Delegacija BiH u Bordeauxu
Delegacija BiH u Bordeauxu

Pored toga, u muzeju će Vinska cesta Hercegovine biti promovirana kao jedinstvena turistička destinacija. La Cité du Vin je muzej nove generacije u kojem je kultura vina oživljena na poseban način, koji podrazumijeva doživljaj za sva čula. Muzej nudi drugačiji pogled na vina iz svih krajeva svijeta, prati utjecaj i razvoj vinogradarstva kroz vijekove, u svim kulturama i svim civilizacijama. Radi se o jednom od najposjećenijih muzeja u Francuskoj, koji je od osnivanja 2016. godine zabilježio preko tri miliona posjeta.

Florence Mapprand, direktorica za vinska partnerstva i međunarodna pokroviteljstva, La Cite du Vin, rekla je kako je izuzetno ponosna što muzej ove godine može poželjeti dobrodošlicu Bosni i Hercegovini kao novom partneru.

"Danas je bila sjajna prilika da naš tim sazna više o zemlji, njenoj kulturi, historiji i, naravno, Vinskoj cesti Hercegovine. Imali smo predivnu masterclass radionicu i degustaciju vina na kojoj smo otkrili različite sorte vina iz Bosne i Hercegovine."

Ova značajna međunarodna promocija Vinske ceste Hercegovine rezultat je ogromnog, kontinuiranog rada na njenoj revitalizaciji, koji ulaže Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora BiH uz podršku Vlade SAD-a putem USAID-ovog Projekta razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini (Turizam) i sve članice Vinske ceste Hercegovine. U protekle tri godine postignut je impresivan napredak u međunarodnoj prepoznatljivosti Vinske ceste Hercegovine, što je donijelo brojna međunarodna priznanja, uključujući i titulu Evropskog grada vina Dioniosio za 2024. godinu koja je dodijeljena Mostaru, te članstvo u Kulturnoj ruti Vijeća Evrope Iter Vitis.

"Ovaj događaj je bio veliki uspjeh za Vinsku cestu Hercegovine. Prisustvo u Muzeju vina La Cité du Vin, najvažnijem vinskom muzeju na svijetu, predstavlja ekskluzivnu i jedinstvenu priliku za predstavljanje hercegovačkih vina i turističkih atrakcije hercegovačke regije", izjavila je predsjednica kulturne rute Vijeća Evrope Iter Vitis Emanuela Panke, koja je činila dio delegacije Bosne i Hercegovine na ovom događaju.

O Vinskoj cesti Hercegovine

Vinska cesta Hercegovine je kulturna ruta koja obuhvata viševjekovnu tradiciju proizvodnje vina u regiji Hercegovine, karakterističnoj po mediteranskoj klimi i zahtjevnom, ali izuzetno zahvalnom terenu kraških vapnenaca.

Od Ljubuškog i Čitluka u zapadnoj Hercegovini, preko Mostara, Čapljine i Stoca u centralnom dijelu pa sve do Trebinja na jugoistoku, proizvođači vina Vinske ceste Hercegovine stekli su međunarodnu prepoznatljivost kroz autohtone sorte vina žilavke, blatine, vranca i trnjaka te mnoge međunarodne vinske sorte. Vinarije su tek najvidljivi dio Vinske ceste Hercegovine jer ona uključuje i brojne prirodne atrakcije, bogato kulturno naslijeđe, gastronomsku ponudu i jedinstvenu kulturu gostoprimstva. Saznajte više na stranici hwr.ba.

Vinsku cestu Hercegovine osnovala je Turistička zajednica Hercegovačko-neretvanskog kantona 2007. godine u okviru projekta koji je finansirala Evropska unija. Tom prilikom izvršeno je početno mapiranje i umrežavanje ključnih aktera, čime su postavljeni čvrsti temelji za razvoj Vinske ceste Hercegovine. Uz podršku Vlade SAD-a putem USAID-ovog projekta Turizam, Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine je 2021. godine pokrenula aktivnosti na revitalizaciji Vinske ceste Hercegovine kako bi regiju pozicionirali kao vrhunsku destinaciju vinskog turizma.