Dani osiguranja u BiH
32

Učesnici poručili: Industrija osiguranja jaka je podrška društvenoj zajednici i stanovništvu

U Sarajevu je od 28. do 30. septembra održana konferencija Dani osiguranja u BiH, najveći i centralni događaj osiguravajuće struke u BiH, koji je okupio više od 200 učesnika iz svijeta osiguranja, reosiguranja, regulatora, supervizora i drugih pratećih finansijskih institucija s domaće, regionalne, ali i evropske razine.

Ovogodišnje izdanje vodeće strukovne konferencije otvorio je Damir Hadžić, predsjednik Upravnog odbora UDO FBiH i predsjednik Uprave Euroherc osiguranja d.d. Sarajevo koji je između ostalog istaknuo: "Ova djelatnost predstavlja jedan od najvažnijih finansijskih atributa u BiH i potrebno nam je da razmijenimo mišljenja i govorimo o onome što nas očekuje u narednom periodu, jer je vrijeme izuzetno izazovno, ali na nama je da stremimo, na nivou države, ka izvrsnosti u osiguranju. Finansijski sektor kojeg smo dio, može dati podršku i obezbijediti investicioni ciklus u BiH, jer stabilna i jaka osiguravajuća industrija, važna je kako za društvo tako i za ekonomiju naše zemlje."

Programski dio na jednom mjestu okupio je stručnjake iz svih sfera finansijskog sektora. Predavači su bili poznata domaća, regionalna, ali i evropska imena koja rade na unapređenju ove industrije kao i predstavnici akademske zajednice.

Posebnu pažnju izazvalo je predavanje Michaela Brandsttetera, menadžera za EU i međunarodne poslove Austrijskog udruženja osiguravatelja (VVO), koji je učesnike konferencije upoznao sa promjenama regulatornog okvira i aktuelnostima na tržištu osiguranja u EU, te istaknuo da su ključni faktori za uspješnu realizaciju i primjenu zakonodavnih akata EU zapravo bliski dijalog i saradnja između svih zainteresovanih strana na nacionalnom nivou, kontakt sa institucijama i zainteresovanim stranama, prenos znanja i praksi sa drugih tržišta osiguranja, prilagođavanje specifičnostima tržišta, dobro fokusirana implementacija korak po korak sa realnim vremenskim rokovima, jasan jezik zakonodavnih tekstova i stabilno zakonodavno okruženje.

Konferencija je obilovala izvrsnim panel diskusijama i radionicama sa kojih je poslana poruka da su društva za osiguranje izrazito likvidna i stabilna i mogu biti podrška za provođenje infrastrukturnih projekata i investicija, te da fokus treba staviti na društveno odgovorno poslovanje koje pozitivno utječe na kvalitet života svih građana i da se treba voditi principom solidarnosti na kojem počiva kompletna industrija osiguranja.

Neizbježna teme je bila i digitalizacija u osiguranju, gdje je navedeno da digitalizacija znatno olakšava rad, ali da mogućnosti koje nudi još nisu u potpunosti iskorištene te da je napredak i u ovom segmentu moguć kroz saradnju banaka i osiguravajućih kuća.

Publici su posebno bile interesantne teme osiguranje katastrofalnih rizika i od prirodnih katastrofa u BiH gdje je zaključeno da države s većom penetracijom osiguranja imaju brži ekonomski oporavak od katastrofa i obnovu s većom otpornošću na buduće katastrofe.

U programskom dijelu konferencije učestvovali su predstavnici: Agencije za nadzor osiguranja F BiH, Pravnog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici, Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Austrijskog udruženja osiguravatelja, Hrvatskog ureda za osiguranje, Slovenskog zavarovalnog združenja, Udruženja osiguravača Srbije, Adriatic osiguranja d.d. Sarajevo, Croatia osiguranja d.d. Mostar, Croatia osiguranja d.d. Zagreb, Euroherc osiguranja d.d. Sarajevo, Grawe osiguranja d.d. Sarajevo, Sarajevo osiguranja d.d. Sarajevo, Triglav osiguranja d.d. Sarajevo, Uniqa osiguranje d.d. Sarajevo, Vienna osiguranja d.d. Sarajevo, Udruženja banaka Bosne i Hercegovine, Sparkasse Bank d.d. BiH, Asocijacije eComm, web platforme OLX, magazina "Banke&Biznis", UNDP BiH i Deloitte BiH.

Bila je ovo dvodnevna prilika da se savladaju ili unaprijede znanja i prakse, proširi poslovna mreža i dogovori ponovni susret naredne godine na "Danima osiguranja u BiH" 2023.