Podrška filmašima
65

UNIQA na 30. izdanju Sarajevo Film Festivala predstavila nove projekte u kulturi

Podrška UNIQA SEE Future Fonfacije filmskim stvarateljima
Podrška UNIQA SEE Future Fondacije filmskim stvarateljima
UNIQA je pod okriljem 30. izdanja Sarajevo Film Festivala predstavila projekt podrške UNIQA SEE FUTURE Fondacije filmskim stvarateljicama u regiji jugoistočne Evrope.
U partnerstvu s Festivalom, Slano Film Days i filmskim centrima u regiji UNIQA će kroz takmičenje za filmske stvarateljice koji će biti objavljen u septembru podržati realizaciju filmskih projekata usmjerenih na osnaživanje društveno angažovanih tema u tri kategorije: dugometražni, dokumentarni i kratki film.

"Ponosni smo što naše planove predstavljamo u okruženju jednog od najznačajnijih događaja u jugoistočnoj Evropi koji nam je sa svojom misijom stvaranja bolje budućnosti idealan saveznik u inicijativama za dobrobit zajednice. Uvjereni smo da ćemo zajedničkim snagama, uz kompetentne ljude iz svijeta umjetnosti i kulture, pružiti snažnu podršku i poticaj autoricama za buduće uspješne filmske produkcije na koje ćemo svi u regiji biti ponosni", istaknuo je predsjednik UNIQA SEE regije Adel Bahtanović na konferenciji za novinare.

Predsjednik UNIQA SEE regije Adel Bahtanović
Predsjednik UNIQA SEE regije Adel Bahtanović

Podrška ženama umjetnicama izuzetno je važna za razvoj kulture i umjetnosti, ali i za šire društvene promjene jer se njome obogaćuje ukupna kulturna produkcija, doprinosi se stvaranju inkluzivnije umjetničke scene, gdje se različiti glasovi i perspektive poštuju i cijene. Podrška ženama filmskim autoricama odražava i opredijeljenost UNIQA osiguranja rodnoj ravnopravnosti koja je u temeljima strategije brenda.

"Jedan od izazova s kojima se u filmskoj industriji, uprkos njenoj progresivnosti suočavamo je nejednakost polova. Zalažemo se za postizanje jednakosti u filmskoj industriji kroz različite projekte koje provodimo. Podacima koje smo prikupili došli smo do poražavajuće činjenice da je zastupljenost žena u filmskoj industriji manja od 30 posto, a naš je cilj da taj omjer bude izjednačen. U UNIQA SEE FUTURE Fondaciji našli smo partnera koji stvari vidi na isti način i ovom zajedničkom inicijativom kroz finansijsku i stručnu podršku umjetnicama nastojaćemo doprinijeti njihovom boljem položaju", rekao je direktor Sarajevo Film Festivala Jovan Marjanović.

Direktor Sarajevo Film Festivala Jovan Marjanović
Direktor Sarajevo Film Festivala Jovan Marjanović

Uz projekt podrške filmskim stvarateljicama, Fondacija će u području kulture podržati i inovativni projekt "Mentorship Initiative" u saradnji s umjetničkim kolektivima Nomad iz Zagreba i Nomarts iz Beča. Riječ je o programu koji je osmišljen kao podrška mladim umjetnicima, a posebice umjetnicama iz jugoistočne i istočne Evrope. Inicijativa uključuje jednogodišnje mentorstvo između etabliranih umjetnika i odabranih mladih talenata, koje će kulminirati izložbom u relevantnom izložbenom prostoru i umjetničkom intervencijom u javnom prostoru.

Osim u kulturi, UNIQA SEE FUTURE Fondacija podržava talente u sportu. UNIQA brend ambasador i sportski mentor u Fondaciji Goran Ivanišević je kao poseban gost UNIQA osiguranja u Sarajevu odigrao egzibicijski teniski meč s poznatim sarajevskim glumcima Nadine Mičić i Borisom Lerom kojim je simbolično istaknuta generalna važnost podrške talentima u svim područjima.

Goran, Nadine i Boris potrudili su se da publika uživa u svakom trenutku, a u stvaranju prave predstave za sve okupljene doprinijeli su i mladi teniski talenti iz sarajevskog Teniskog kluba GEM. Najhrabriji izazivači iz publike imali su priliku i da se sami oprobaju u igri s glumcima i Goranom ili da dobiju autogram i fotografiju za pamćenje.

Podrška UNIQA SEE Future Fondacije filmskim stvarateljima
Podrška UNIQA SEE Future Fondacije filmskim stvarateljima

Zahvalivši se na pozivu, Goran je istakao svoje veliko zadovoljstvo što je poslije 15 godina posjetio Sarajevo, a prvi put kao gost Sarajevo Film Festivala. Podijelio je svoje oduševljenje energijom i jedinstvenom atmosferom u kojoj se svako osjećao dobrodošlim.

"Talent, bilo u sportu, bilo u umjetnosti, samo je temelj koji treba prepoznati, podržati i razvijati, a upravo je to misija UNIQA SEE FUTURE Zaklade koja služi kao platforma na kojoj mladi talenti dobivaju financijsku i stručnu podršku koju im obitelj ili država nerijetko ne mogu pružiti. Vjerujem da svojim iskustvom mogu podržati mlade koji donose ozbiljne životne odluke u ranoj dobi. Kao neko ko je i sam prošao taj put ka ostvarenju uspješne sportske karijere mogu da doprinesem i pomognem sportskim talentima koji su na početku. Zbog toga se radujem svojoj mentorskoj ulozi u UNIQA Zakladi, jer rad sa mladim talentiranim ljudima je bio moj životni san", rekao je Goran Ivanišević.

Fondacija je svoje aktivnosti u oblasti sporta, nakon podrške Luni Vujović, mladoj teniserki osvajačici Vimbldona za juniore, proširila podrškom novim teniskim talentima i izgradnjom infrastrukture donacijom sarajevskom teniskom klubu GEM.

Misija UNIQA osiguranja zasniva se se na pomoći klijentima da postignu duži, bolji i sigurniji život, a jedna od najvažnijih vrijednosti koja iz nje proizlazi upravo je odgovornost za zajednicu. UNIQA SEE FUTURE Fondacija nastaviće aktivnosti usmjerene na snažnu podršku kulturi, sportu i održivosti u cijeloj regiji jugoistočne Europe.