Velika potražnja
8

United Group najavljuje uspješno refinansiranje starijih osiguranih obveznica do 2026.

United Group
United Group
United Group BV, vodeća telekomunikacijska i medijska kompanija u jugoistočnoj Evropi, sa zadovoljstvom objavljuje uspješno refinansiranje 600 miliona eura povlaštenih osiguranih obveznica sa dospijećem 2026. godine izdavanjem i prodajom novih obveznica ukupne vrijednosti 750 miliona eura.

Pored refinansiranja gore navedenih obveznica, prihod od prodaje će se koristiti za otplatu neotplaćenih iznosa u okviru postojećih kreditnih okvira na revolving bazi.

Nakon završetka refinansiranja, neto poluga United Group BV će ostati nepromijenjena.

Nove sedmogodišnje povlaštene obveznice će isplaćivati kupon od 6.500 %. Agencija za kreditni rejting Moody's dodijelila im je kreditni rejting B2, a agencija za kreditni rejting S&P dodijelila im je kreditni rejting B.

"Oduševljeni smo velikom potražnjom za našim novim sedmogodišnjim obveznicama ukupne vrijednosti od 750 miliona eura. Ova transakcija je u skladu sa našom strategijom finansiranja, koja ima za cilj proaktivno rješavanje kratkoročnih dospijeća duga i uspostavljanje čvrste, dugoročne strukture finansiranja. Refinansiranje je rezultat stalnog rasta prihoda i prilagođene EBITDAal od 28% i 25% CAGR u periodu 2015.-2023., respektivno, kao rezultat organskog rasta i akvizicija. I ovoga puta, baš kao i u prvom krugu refinansiranja u iznosu od 1,73 milijarde eura u januaru 2024. godine, potražnja je premašila ponudu", rekao je Janez Živko, potpredsjednik za finansije United grupe.