Najatraktivniji projekti
6

USAID Turizam: Investicija u turizam je investicija u budućnost

Upoznajte najperspektivnije projekte u turizmu u Bosni i Hercegovini
Upoznajte najperspektivnije projekte u turizmu u Bosni i Hercegovini
Tražite li priliku za investiranje u sektoru turizma ili imate inovativnu poslovnu ideju, ali trebate finansijsku podršku? Vlada SAD-a, putem USAID-ovog projekta Razvoj održivog turizma u Bosni i Hercegovini (USAID Turizam), povezuje investitore s lokalnim turističkim kompanijama u BiH kako bi nastavili razvijati jedan od privrednih sektora ove zemlje koji bilježi ubrzani rast.

USAID Turizam koristi svoja stručna znanja i veze s investitorima i međunarodnim liderima industrije turizma kako bi turističkim kompanijama ponudili promotivnu podršku, prilike za umrežavanje i informacije o prilikama i strategijama za finansiranje koje će omogućiti daljnji rast njihovih kompanija.

Online finansijski direktorij koji je razvio projekt USAID Turizam, sadrži informacije o različitim mogućnostima finansiranja turističkih kompanija koje nude banke, uključujući subvencije i poticaje koje javni sektor nudi malim kompanijama. U Direktoriju se mogu pročitati i priče o uspješnim investicijama, a investitori koji traže nove prilike tu će naći i popis projekata u sektoru turizma.

USAID Turizam radi i na tome da turističke kompanije dobiju priliku predstaviti svoje poslove i povežu se s investitorima na događajima i platformama koje su posebno pripremljene za taj sektor. Na nedavno održanom Sarajevo Business Forumu, USAID Turizam je predstavio šest turističkih inicijativa iz BiH koje su privukle značajnu pažnju domaćih i međunarodnih investitora na najvećoj investicijskoj konferenciji u regiji. Više o ovim i nekim drugim projektima koje USAID Turizam pomaže promovirati za potencijalne investitore pročitajte u daljem tekstu. U pitanju su nezavisne inicijative, koje USAID Turizam ne podržava finansijski.

Ako želite registrirati svoju turističku kompaniju za ovu vrstu umrežavanja, promotivne i podrške prilikom provedbe projekta ili ste investitor zainteresiran za finansiranje nekog turističkog projekta, Vaše upite možete slati putem emaila [email protected].

Turizam budućnosti na kupalištu Buna – Bunica u Mostaru

Kupati se na ušću čarobne rijeke Bunica, gdje se ulijeva u još čarobniju Bunu i sunčati se pod hercegovačkim suncem, okruženi veličanstvenim vodenim blagom - samo po sebi zvuči kao garant za idealan odmor. Ipak, Grad Mostar želi pružiti još bolje iskustvo boravka u prirodi svim posjetiteljima i posjetiteljicama ovog kupališta tako što će modernizirati infrastrukturu i gostima ponuditi nove sadržaje.

Ambiciozni projekt revitalizacije mostarske rekreacijske zone Buna – Bunica predviđa transformaciju postojećeg dotrajalog rekreacionog kompleksa u savremenu rekreacionu zonu koja ispunjava ekološke standarde. Ova temeljna promjena pristupa urbanom razvoju i turizmu podrazumijeva i korištenje obnovljivih izvora energije, cirkularnu ekonomiju, održivo upravljanje otpadom i javno-privatna partnerstva. To su načela koja će osigurati dugoročnu održivost, što ovaj projekt čini odličnim modelom koji može poslužiti kao inspiracija za buduće slične inicijative.

Radi se o projektu koji postavlja nove standarde urbanog razvoja izajednički je pothvat Grada Mostara i češke organizacije People in Need (PIN). Podrazumijeva i aktivno uključivanje lokalne zajednice, što ne samo da podstiče ekonomski razvoj kroz turizam, već pruža i nove poslovne prilike za domaće stanovništvo.

Oaza agroturizma i zdrave hrane: Farma Milo Selo, Lukavac

Smještena u idiličnom prirodnom okruženju u podnožju planine Ozren, Farma Milo Selo nudi raznovrsne proizvode i usluge, spajajući tradicionalnu proizvodnju zdrave hrane i inovativni agroturizam.

Kozje mlijeko i mliječni proizvodi - poput višestruko nagrađivanih kozjih sireva ove farme - sezonsko voće i povrće, med i pčelinji proizvodi samo su neki od domaćih, organskih prehrambenih proizvoda vrhunskog kvaliteta u kojima gosti mogu uživati u opuštajućem prirodnom ambijentu. Osim toga, Farma Milo Selo, sa šadrvanima nadomak Modračkog jezera, rijeka Bukovica, Lukavčić i nekoliko prirodnih bunara, omogućava ugodna druženja u prirodi i programe avanturističkog turizma. Farma nudi i organizaciju poslovnih sastanaka i team building susrete.

Želeći proširiti turističku ponudu s fokusom na održivost, kvalitet i inovacije, Farma namjerava graditi smještajne kapacitete u prirodi, povećati proizvodnju kozjeg mlijeka i podići nove plastenike za uzgoj povrće.

Lijek za tijelo i dušu u Lječilištu Gata kod Bihaća

Svega osamnaest kilometara udaljeno od Bihaća, Lječilište Gata ušuškano je u mirnom i nedirnutom krajoliku Bosanske Krajine, jedne od najljepših i prirodom najbogatijih regija Bosne i Hercegovine. Termo-mineralna voda u ovom lječilištu smatra se jednim od najkvalitetnijih ljekovitih izvora u Bosni i Hercegovini i okruženju.

Ova sve popularnija zdravstvena ustanova, s dugom tradicijom brige o zdravlju ima kapacitet za smještaj do devedeset gostiju, a svake godine ugosti između dvije i tri hiljade pacijenata. Odličan geografski položaj lječilišta čini ga nezaobilaznim dijelom regionalne turističke ponude koja uključuje prirodne dragulje Bosne i Hercegovine i Hrvatske – nacionalne parkove Una i Plitvička jezera. Uz bogatu ponudu zdravstvenih i wellness usluga, posjetitelji Lječilišta Gata mogu uživati u jedinstvenoj kombinaciji prirodnih ljepota i vrhunske zdravstvene njege.

Planirana izgradnja zatvorenog bazena u kompleksu lječilišta omogućit će pružanje još kvalitetnijih usluga i proširenje kapaciteta ustanove. Na taj način će omogućiti i zapošljavanje lokalnog stanovništva i poticajno djelovati na razvoj turizma u čitavoj regiji. Lječilište Gata nije samo mjesto za liječenje nego i za regeneraciju, odmor i doživljaj prirode u njenom izvornom obliku. Investicija u ovo lječilište je investicija u budućnost.

Glamurozno kampovanje u zelenilu Trebinja

Novi trend koji privlači mlade putnike i putnice, digitalne nomade i druge ljubitelje inovacija je takozvani "glamping" – luksuzno kampovanje koje pruža jedinstveno iskustvo boravka u prirodi bez odricanja od udobnosti. Smješten u dolini rijeke Trebišnjice, na tromeđi Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske, Grad Trebinje predstavlja idealnu lokaciju za razvoj ovakvog turizma.

Planirana izgradnja prvog glamping naselja u zelenilu ovog hercegovačkog bisera dodatno će osnažiti turistički potencijal regije, pružajući posjetiocima luksuzan smještaj kao dodatak postojećim sadržajima. Pored smještaja, planirana je izgradnja i plastenika za uzgoj zdrave hrane, sadnja maslina i vinove loze, izgradnja bazena, teretane, parking prostora i sala za sastanke. Ovi sadržaji će obogatiti turističku ponudu i omogućiti posjetiocima sveobuhvatno turističko iskustvo.

Investiranje u glamping u Hercegovini je ekonomski isplativo, ali i odličan strateški potez. Radi se o obliku turizma koji odgovara na zahtjeve modernih putnika za jedinstvenim iskustvima u prirodi. Uz podršku lokalne zajednice i potencijal za međunarodne investicije, glamping može postati važan element turističkog razvoja Trebinja i cijele Hercegovine, jačajući lokalnu ekonomiju i nudeći nešto novo turistima koji posjećuju ovu prekrasnu regiju.

Budućnost sarajevskog zoološkog vrta: Pionirska Dolina, Sarajevo

Iako površinom mali, ovaj zoološki vrt ima velike ambicije – da svoja vrata otvori i stranim posjetiteljima i posjetiteljicama i modernizira svoje sadržaje.

Kako bi ostvarila svoj naum, uprava Pionirske doline je pokrenula proces priključenja ovog zoološkog vrta Evropskoj asocijaciji zooloških vrtova i akvarijuma (EAZA). Jedan od preduslova za članstvo je izrada Master plana razvoja vrta, a predviđene aktivnosti podrazumijevaju i sveobuhvatno planiranje kolekcije životinjskih vrsta, plan njihove konzervacije, plan sigurnosti i obnovu infrastrukture.

Očekivani rezultat ovog pothvata je savremeni zoološki vrt s četrdeset novih životinjskih vrsta i dva aktivna edukativna programa, čime će se očekivani boravak turista u Kantonu Sarajevo produžiti za pola dana.

Prirodna idila u blizini Hadžića

Olimpijske planine, bujne šume i čiste rijeke – sve je to nadohvat ruke gostima kompleksa Žunovica u blizini Hadžića, općine u Kantonu Sarajevo. Planirana rekonstrukcija i adaptacija ovog kompleksa uključuje ribnjake, restoran, izvor vode i dodatne investicije u izgradnju hotelskog kompleksa, teniskog terena, terena za odbojku na pijesku i za mali fudbal.

Zahvaljujući svom geografskom položaju, Žunovica ima odlične uslove za razvoj zimskog, seoskog i avanturističkog turizma – blizina skijaških staza planina Igman i Bjelašnica, tradicija proizvodnje kvalitetne organske hrane, šume i rijeke bogate raznovrsnom florom i faunom samo su neki od razloga za investiranje u ovaj perspektivni projekt.

Drugi projekti

Online finansijski direktorij USAID-ovog projekta Turizam predstavlja i druge investicijske projekte, uključujući žičaru na brdu Hum u Mostaru, hotel s trgovačkim i poslovnim centrom u Visokom, žičaru koja povezuje Kulen Vakuf sa srednjevjekovnim gradom Ostrovica u Nacionalnom parku Una, zdravstveno-rehabilitacijski i wellness centar za oporavak djece i odraslih nakon hemoterapije u općini Rudo, wellness & spa centar Zlatni dol Goranci u Mostaru i hotel s poslovnim centrom u Cazinu.

Vlada SAD-a putem USAID-ovog projekta Turizam podržava privatni sektor poboljšavajući rast ekonomije i pozicioniranje Bosne i Hercegovine kao jedne od najdinamičnijih i najatraktivnijih međunarodnih destinacija s ciljem povećanja broja posjeta, smanjenja sezonalnosti i povećanja vrijednosti turističkih proizvoda.