4. jula u Mostaru
44

Vino, turizam i zabava: Otkrijte čari Hercegovine na prvom Festivalu Vinske ceste Hercegovine

Otkrijte čari Hercegovine na prvom Festivalu Vinske ceste Hercegovine
Otkrijte čari Hercegovine na prvom Festivalu Vinske ceste Hercegovine
Doživite najbolje od Hercegovine na jednom mjestu. Dana 4. jula, od 17 sati, u jedinstvenom ambijentu Ljetnikovca Radobolja u Mostaru posjetite prvi Festival Vinske ceste Hercegovine.

Uz besplatan ulaz i promotivne cijene, kušajte najbolja hercegovačka vina i gastronomske delicije, sudjelujte na radionicama, upoznajte se s turističkom ponudom Vinske ceste Hercegovine i uživajte u nastupu regionalne muzičke zvijezde, Mirze Selimovića.

Više od 20 hercegovačkih vinarija, restorana i turističkih agencija predstavit će svoju ponudu i upoznati vas s bogatim mozaikom prirode, kulture i vinogradarstva koji zajedno čine Vinsku cestu Hercegovine.

"Festival Vinske ceste Hercegovine predstavlja savršenu priliku za promociju našeg bogatog vinskog nasljeđa i turističke ponude. Očekujemo da će festival privući brojne posjetitelje i doprinijeti daljnjoj afirmaciji Hercegovine kao prestižne vinske destinacije," izjavio je Darko Pehar, tajnik Vijeća Vinske ceste Hercegovine, koja organizira ovaj događaj.

Više od 20 hercegovačkih vinarija, restorana i turističkih agencija predstavit će svoju ponudu
Više od 20 hercegovačkih vinarija, restorana i turističkih agencija predstavit će svoju ponudu

Više informacija o događaju možete pronaći na linku hwr.ba/hwr-festival.

Mala škola žilavke (u suradnji s Josipom Andrijanić)

Uz Josipu Andrijanić, enologa vinarije Domano, bolje upoznajte autohtonu hercegovačku vinsku sortu žilavku. Spoznajte njene osobine, specifičnosti i bogatstvo okusa kroz njene različite etikete.

"Zadovoljstvo mi je predstaviti Malu školu žilavke na Festivalu Vinske ceste Hercegovine. Žilavka je zaista poseban dio naše vinske tradicije, i vjerujem da će ljubitelji vina prepoznati njenu vrijednost i uživati u njenoj autentičnosti", rekla je Josipa Andrijanić.

  • Vrijeme: 4. jula 2024. godine u 16:30 sati
  • Lokacija: mala sala Ljetnikovca Radobolja

Likovna radionica (u suradnji sa The Hub of Fine Arts)

Ova radionica osmišljena je kao zabava, kroz koju će se učesnici upoznati sa slikarskim tehnikama i izraziti svoju kreativnost na platnu dok se opuštaju uz čašu vina. Uživajte u prekrasnom ambijentu u srcu Vinske ceste Hercegovine i družite se s učesnicima i posjetiocima Festivala Vinske ceste Hercegovine.

  • Vrijeme: 4. jula 2024. godine u 17:30 sati
  • Lokacija: vrt Ljetnikovca Radobolja

Napomena: Broj mjesta na radionicama je ograničen.

Prijavite se putem Instagram profila festivala.

Organizator festivala je Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine, uz podršku partnera: Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), Ministarstva trgovine, turizma i zaštite okoliša HNK, Turističke zajednice HNK, Turističke zajednice Grada Mostara, Grada Mostara i USAID-ovog prijekta Turizam. Sponzori festivala su: HT Eronet, JP Elektroprivreda HZHB Mostar, Mercedes Benz - Auto Lijanović, Croatia osiguranje, Jana voda, Sarajevski kiseljak, Hrvatska pošta Mostar, TZ Čitluk, Grad Ljubuški, MediaWin, Anetika te Radio Arena i Bljesak.info.

Uživajte u nastupu regionalne muzičke zvijezde Mirze Selimovića
Uživajte u nastupu regionalne muzičke zvijezde Mirze Selimovića

Hercegovina je poznata po svojoj mediteranskoj klimi, prekrasnim pejzažima i autentičnoj kulturnoj baštini koja privlači posjetitelje iz cijelog svijeta. Dok istražujete dramatični hercegovački kraški krajolik, možete uživati u panoramskim pogledima na prostrane vinograde, protkane poviješću koja je oblikovala kulturu lokalnih zajednica. Proizvodnja proslavljenog regionalnog vina duboko je ukorijenjena u hercegovački kamen, a izuzetna vina ove regije savršeno se slažu s toplinom ljudi.

Danas je Hercegovina poznata po izboru autentičnih vina, među kojima su najistaknutija Žilavka, Blatina, Trnjak i Vranac.

Pogledajte mapu Vinske ceste Hercegovine
Pogledajte mapu Vinske ceste Hercegovine

Istražite Vinsku cestu Hercegovine i otkrijte krajolik koji će ispuniti sva vaša čula. Od strpljive, snažne vinove loze do srdačnog gostoprimstva lokalnog stanovništva, upoznat ćete zemlju sunca i vjetra, koja daje prepoznatljiva vina u kojima se uživa već vijekovima.

Vinsku cestu Hercegovine osnovala je Turistička zajednica HNK 2007. godine, u sklopu projekta koji je finansirala Europska unija. Tada je izvršeno početno mapiranje i umrežavanje ključnih aktera, čime su postavljeni čvrsti temelji za njen razvoj. Uz podršku Vlade SAD-a putem USAID-ovog projekta Turizam, Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora BiH pokrenula je aktivnosti na revitalizaciji Vinske ceste 2020. godine, s ciljem pozicioniranja regije kao vrhunske destinacije vinskog turizma.