Hadžići
39

Zavirite u proizvodni proces fabrike Agrinatura: Zdrava hrana i vrhunski kvalitet za vaše ljubimce

Agrinatura (Foto: I. Š./Klix.ba)
Agrinatura
U svijetu kućnih ljubimaca, baš kao i kod ljudi, vrlo važan segment čini pravilna ishrana. Istražujući ovaj svijet, posjetili smo jedinu fabriku u BiH i ujedno najkvalitetniju fabriku na zapadnom Balkanu za proizvodnju suhe hrane za kućne ljubimce - Agrinatura u Hadžićima.

Prostirući se na površini od preko 10.000 m2, ovaj industrijski pogon svjedočanstvo je preciznosti i inovativnosti. U svom radu se koriste snagom švicarske i nizozemske tehnologije, norveškim pristupom nutricionističkoj prehrani, besprijekorno kombinirajući sve s mudrošću Evropskog udruženja proizvođača hrane za kućne ljubimce.

Svi proizvodni procesi su u skladu s industrijskim standardima i zahtjevima tržišta, osiguravajući da svaka granula koju proizvedu zadovoljava najviše standarde kvalitete.

Sa kapacitetom od 100.000 kg/dan ova kompanija može zadovoljiti i najzahtjevnije kupce širom svijeta te svoje proizvode izvoze na tržišta Italije, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Bugarske, Bjelorusije, Rumunije, Kipra, Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Grčke, Albanije, Kosova, Turske, Maroka, Kuvaita, Saudijske Arabije, Obale Slonovače, Vijetnama, Malte, UAE, Iraka i drugih zemalja.

Pravilna i kvalitetna ishrana, ključna je za zdravlje i dugovječnost kućnih ljubimaca. Ona ne samo da zadovoljava osnovne nutritivne potrebe ljubimaca, već podržava i njihov imunološki sistem, pomaže im u održavanju zdravlja očiju, sjajne dlake, pravilnoj probavi te doprinosi njihovom ukupnom blagostanju.

Agrinatura
Agrinatura

Posjetu smo započeli obilaskom samog pogona, gdje smo imali priliku vidjeti kako izgleda cijeli proces proizvodnje. Sve započinje dolaskom sirovina u fabriku. Sirovine u ovu fabriku dolaze sa svih strane Evrope (BiH, Srbija, Hrvatska, Mađarska, Italija, Njemačka, Češka, Poljska, Norveška, Španija......). Po dolasku sirovine vrši se kontrola i evidencija uzoraka dospjelih sirovina. Ukoliko sirovine zadovoljavaju propisane norme, iste se smještaju u silose predviđene za svaku sirovinu posebno.

Proces proizvodnje se odvija kroz nekoliko faza:

  • mljevenje "suhih" sirovina(mesna brašna, žitarice, biljna vlakna, povrće, voće ....);
  • dodavanje svježeg mesa (od 4% do 30% u zavisnosti od proizvoda);
  • prekondicioniranje (termička priprema od 80˚C do 100˚C);
  • ekstrudiranje (od 22bar do 55bar);
  • sušenje (kontrola vlage u proizvodu); -kotiranje (dodavanje ulja i aroma);
  • hlađenje
  • pakovanje
  • skladištenje/otprema

Za proizvodnju pravilne i kvalitetne hrane za kućne ljubimce neophodno je znanje, predanost, sljedivost, kontrola kvalitete i konstantno praćenje trendova za šta su odgovorni nutricionisti iz Norveške, kao i interna laboratorija opremljena najmodernijom opremom kojom se svakih 20 minuta vrši kontrola proizvoda (protein, mast, vlaga, vlakna, pepeo...) u toku same proizvodnje.

[VSLIKA]20[/VSLIKA]

U razgovoru sa Upravom kompanije, saznali smo da je 2024. godina, godina širenja proizvodnje i ulaganja u novu, ponovno najsavremeniju fabriku, ali ovaj put fabriku mokre hrane. Investicijom od preko 25 miliona KM, Agrinatura će postati jedina fabrika mokre hrane na Balkanu i jedna od pet fabrika u Evropi koja će imati mogućnost proizvodnje na jednom mjestu:

  • Suhe hrane za kućne ljubimce
  • Konzervi za kućne ljubimce
  • Pouchesa/Preliva za kućne ljubimce
  • Pašteta za kućne ljubimce
  • Tečnih lizalica za mačke
  • Snackova za pse
  • Hrane za ribe(šaran, pastrmka, som i sl.)

Ovako kompleksne pogone posjeduju samo vrhunski proizvođači pet fooda kao što su Mars, Purina, Nestle i druge velike kompanije.

Agrinatura
Agrinatura

Agrinatura nije ograničena na lokalna tržišta. Proizvodi ove kompanije mogu se naći diljem Evrope i šire. Od slikovitih ulica Italije do užurbanih tržnica Saudijske Arabije. Proizvodi koje ova fabrika proizvodi kao privatne marke poznatih kompanija ne tako rijetko završe na policama trgovina u Bosni i Hercegovini pod različitim brendovima.

Iz ove fabrike ne dobivate samo hranu za kućne ljubimce - dobivate mir i jamstvo vrhunske kvalitete u svakom zalogaju. Pridružite se u hranjenju ljubimaca s ljubavlju, zdjelicu po zdjelicu i istražite zašto su pojedini najveći evropski proizvođači postali vjerni partneri ove fabrike i zašto svoje proizvode, proizvode baš u ovom pogonu.