Saznajte više
13

Želite siguran uspjeh u IT industriji? Naučite Java programski jezik

ITAcademy
ITAcademy
Danas se koristi preko 700 programskih jezika i konstantno se pojavljuju novi, zbog čega bi se moglo dovesti u sumnju učenje Java programskog jezika u 2024. godini.

Uz veliki porast korištenja jezika kao što su Python, JavaScript i Swift, prirodno se otvara pitanje gdje se danas nalazi Java i koliko je relevantna. Međutim, istraživanja kažu da je i dalje naširoko korištena i da programeri vjeruju da je edukacija u ovom pravcu vrijedna investicija (koja se veoma brzo vraća). Zato, zaronimo dublje u tajne ovog programskog jezika, kako bismo bolje razumjeli zašto je toliko cijenjen, korišten, profitabilan i dugovječan.

U nastavku, pronađite sedam ključnih razloga zašto bi valjalo razmisliti o učenju programskog jezika Java.

1. Popularnost i dugovječnost

Java ima mogućnost konstantnog prilagođavanja na nove tehnologije i to uspješno radi već više od dvije decenije. Njena horizontalna i vertikalna adaptibilnost se uspješno implementira u različitim industrijama, uključujući finansije, zdravstvo, obrazovanje i telekomunikacije. Java od svog nastanka do danas pruža sigurno i efikasno rješenje za razvoj glomaznih aplikacija, a dugovječnost ovog jezika se može pripisati i kontinuiranoj podršci koju pruža Oracle.

Redovna ažuriranja i unapređenja jezika obezbjeđuju da Java ostane relevantna i kompatibilna sa savremenim tehnologijama kao što su mikroservisi, cloud computing i vještačka inteligencija. Njena sposobnost da balansira između tradicije i inovacije omogućava joj da zadrži značajnu ulogu u svijetu tehnologije, obezbjeđujući programerima alate potrebne za suočavanje sa izazovima budućnosti.

ITAcademy
ITAcademy

2. Velika zajednica i podrška

Java ima ogromnu zajednicu koja međusobno dijeli resurse, uključujući detaljne tutorijale, opsežne forume, tehničku dokumentaciju i bogate biblioteke koje mogu olakšati učenje i rješavanje problema. Ova zajednica nije samo široka već i vrlo aktivna, što znači da su najnoviji trendovi, najbolje prakse i najnovije verzije alata i tehnologija brzo dostupni svim korisnicima.

Partnerske organizacije kao što su Oracle i Eclipse Foundation kontinuirano rade na unapređenju jezika i njegovih okvira, a svoj doprinos daju i mnogi članovi zajednice, kroz otvorene projekte i biblioteke koje obogaćuju ekosistem. Ova bogata mreža podrške ne samo da olakšava početnicima da se brzo snađu i napreduju već i iskusnim programerima pruža mogućnost da unaprijede svoje vještine i budu u toku sa najnovijim dostignućima u industriji.

3. Platformska nezavisnost

Jedna od najpoznatijih i najcjenjenijih karakteristika Java jezika je njegova sposobnost da radi na različitim platformama bez potrebe za promjenama u kodu. Zahvaljujući Java Virtual Machine (JVM) tehnologiji, kada je kod jednom napisan i kompajliran, on se može izvršavati na bilo kojem uređaju ili operativnom sistemu. Ova osobina, poznata kao platformska nezavisnost, omogućava programerima da razvijaju aplikacije koje mogu biti pokrenute na širokom spektru operativnih sistema.

  • Microsoft Windows: Java aplikacije se široko koriste na različitim verzijama Windowsa, uključujući Windows 10, Windows 8, Windows 7 i starije verzije.

  • Linux: Java je veoma popularna na Linux platformi zbog svoje stabilnosti i sigurnosti. Koristi se na različitim distribucijama kao što su Ubuntu, Fedora, CentOS, Red Hat Enterprise Linux, Debian i druge.

  • macOS: Java je podržana na macOS operativnim sistemima, što omogućava razvoj i pokretanje Java aplikacija na Apple računarima.

  • Solaris: Solaris, operativni sistem koji je razvila kompanija Sun Microsystems (sada Oracle), ima dugogodišnju podršku za Javu zbog bliske veze između dvije kompanije.

  • HP-UX: HP-UX, Hewlett-Packardov UNIX operativni sistem, omogućava pokretanje Java aplikacija u svojim okruženjima.

  • Android: Android, najpopularniji mobilni operativni sistem na svijetu, koristi Javu kao primarni jezik za razvoj aplikacija, iako se tu koristi specijalizirana verzija JVM-a poznata kao Dalvik ili ART.

ITAcademy
ITAcademy

4. Široka primjena u poslovnom svijetu

Kao jedan od najpouzdanijih programskih jezika, Java omogućava razvijanje efikasnih aplikacija koje mogu zadovoljiti potrebe složenih poslovnih procesa i velikih organizacija. Mnoga preduzeća koriste Java za razvoj enterprise aplikacija, uključujući poslovne sisteme, e-commerce platforme, finansijske servise, zdravstvene aplikacije i mnoge druge kritične sisteme.

Prema izvještaju LinkedIna, Java ostaje ključni jezik za poslovne aplikacije i u 2024. godini. Potražnja za programerima sa znanjem Jave je konstantno visoka, što otvara brojne mogućnosti za posao i profesionalni razvoj. Veliki broj korporacija, uključujući tehnološke gigante kao što su IBM, Oracle i Google, koristi Javu kao osnovni jezik za svoje proizvode i usluge.

5. Razvijanje Android aplikacija

U svijetu mobilnog razvoja, gdje je konkurencija oštra, a korisnička očekivanja visoka, Java ostaje ključni alat za programere koji žele da kreiraju uspješne Android aplikacije. Poznavanje Jave ne samo da omogućava kreiranje aplikacija koje se mogu lako distribuirati i koristiti na milijardama Android uređaja širom svijeta već pruža i stabilnu osnovu za učenje drugih tehnologija i alata u Android ekosistemu.

Java također omogućava integraciju sa različitim API-jima i servisima, što dodatno proširuje mogućnosti aplikacija. Bilo da se radi o implementaciji Google Maps, Firebase usluga za autentikaciju i analitiku, ili integraciji sa cloud uslugama, Java pruža fleksibilnost i moć potrebne za razvijanje savremenih i kompleksnih mobilnih aplikacija.

6. Visoke performanse i efikasnost

Java Virtual Machine (JVM) omogućava dinamičku optimizaciju koda tokom njegovog izvršavanja. Ovo znači da se često korišteni dijelovi koda mogu dodatno optimizirati i ubrzati, što rezultira poboljšanim performansama aplikacija. Pored toga, JVM koristi tehnike koje automatski upravljaju memorijom, smanjujući rizik od curenja memorije i optimizirajući korištenje resursa.

Efikasnost Jave nije ograničena samo na backend sisteme. Java je također moćan alat za razvoj visokoperformansnih aplikacija za desktop i mobilne platforme. Integracija sa različitim bazama podataka, mrežnim protokolima i drugim tehnologijama omogućava razvijanje aplikacija koje su brze, sigurne i pouzdane.

7. Odlične mogućnosti za karijeru

Poznavanje Java jezika znači da možete raditi na razvoju enterprise aplikacija, web aplikacija, mobilnih aplikacija za Android, kao i na razvoju sistema za analitiku podataka i vještačku inteligenciju. Ova raznovrsnost omogućava programerima da biraju između različitih karijernih puteva i specijalizacija, prilagođavajući svoju karijeru vlastitim interesovanjima i tržišnim prilikama. Prema izvještajima sa platformi kao što su LinkedIn i Glassdoor, plate Java programera su među najvišima u IT sektoru.

ITAcademy
ITAcademy

Kako postati JAVA stručnjak?

Postoji veliki broj formalnih i neformalnih obrazovnih ustanova i online kurseva koji edukuju nove i usavršavaju stare programere. Učenje Jave u 2024. godini je pametna investicija za vašu budućnost, a u našem regionu postoji utanova koja je već skoro 20 godina odlična opcija za sve one koji žele da dobiju akademsko znanje iz brojnih IT vještina, pa svakako i Java programskog jezika. Riječ je o ITAcademy – uspješnoj međunarodnoj edukativnoj ustanovi koja od polaznika za godinu dana pravi IT stručnjake.

ITAcademy pruža značajne benefite koji vode do uspješne karijere

  • Pomoć u izboru IT zanimanja – prije upisa, zainteresovani dobijaju konsultacije i stručnu pomoć pri izboru IT oblasti koja je najviše u skladu sa njihovim ambicijama i interesovanjima.

  • Portfolio već u toku školovanja – polaznici tokom školovanja grade portfolio sa praktičnim projektima na platformama kao što su GitHub (za programere) i Behance (za dizajnere) i tako na najbolji mogući način predstavljaju svoje vještine potencijalnim klijentima i poslodavcima.

  • Realno radno iskustvo – polaznicima je omogućeno da sve što su naučili tokom školovanja primijene i u ITAcademy IT Practice centru, gdje mogu da iskuse kako izgleda biti zaposlen u najvećim i najuspješnijim kompanijama.

  • Dokaz o stručnosti – ITAcademy radi na najvišem nivou partnerstava sa vodećim IT institucijama i kompanijama i, kao takva, jedina je institucija na Balkanu i jedna od malobrojnih u Evropi koja ima ovlaštenja da organizuje obuku i polaganje finalnih ispita za sticanje svjetski priznatih certifikata koje izdaju Oracle, Microsoft, Adobe, CompTIA, Cisco, ISTQB®, Autodesk, Linux Professional Institute, Advanced Training Consultants, IQN, CIM i drugi.

  • Pomoć pri nalaženju posla – osim kvalitetnog prenošenja znanja, ITAcademy stvara kompletne IT profesionalce, uz dodatnu podršku stručnjaka za kreiranje CV-ja, pripremu za intervjue i povezivanje sa kompanijama iz cijelog regiona.

  • Freelance vještine – zbog rastuće potrebe za ovakvim poslovima, na ITAcademy se uči i vođenje profila na freelance platformama, kao i pregovaranje sa klijentima.

  • 100% zagarantovano zadovoljstvo – za polaznike koji 12 mjeseci nakon kompletiranog školovanja iz bilo kog razloga ne pronađu posao, ITAcademy potpuno besplatno daje upis na jedan od preostalih online programa.

Kako do edukacije?

Na ITAcademy možete učiti i usavršavati se u nekoj od šest trenutno najatraktivnijih oblasti IT industrije, a nastavu možete pratiti tradicionalno, u najmodernije opremljenim učionicama u Sarajevu, ili u distance learning varijanti preko interneta, iz bilo kog grada ili zemlje.

Trenutno je aktuelan upravo smjer Java programiranja, a broj ljudi koji će moći da se prijave je strogo ograničen. Oni koji se prijave odmah dobijaju mogućnost popusta od preko 30%, a ova ponuda važi do popune alociranih mjesta.

Kako biste saznali više, posjetite ovaj link.