Erdoganov rival
117

Gradonačelnik Istanbula u posjeti Sarajevu: Zašto se neće sastati Imamoglu i Skaka

D. Be.
Imamoglu se sastao sa Fortom (Foto: D. S./Klix.ba)
Imamoglu se sastao sa Fortom (Foto: D. S./Klix.ba)
Gradonačelnik Istanbula Ekrem Imamoglu stigao je u četvrtak navečer u službenu posjetu Sarajevu, a na aerodromu ga je dočekala delegacija Vlade KS na čelu s premijerom Edinom Fortom.

Iako je tradicija i običaj da gradonačelnika jednog grada primi gradonačelnik drugog, ovog puta se to, prema svemu sudeći, neće dogoditi, iako je riječ o dva grada koji imaju iznimno dobru saradnju i prijateljske odnose, upravo kao države BiH i Republika Turska.

Iz Ambasade Republike Turske za Klix.ba je rečeno da su službenu posjetu gradonačelnika Istanbula, po standardnim procedurama, odobrili Ministarstvo vanjskih poslova Turske i Ministarstvo unutrašnjih poslova te da nije riječ o privatnoj posjeti.

Džuma, galerija, večera...

Prema utvrđenom protokolu gradonačelnik Istanbula Imamoglu je jutros održao sastanak u Vladi Kantona Sarajevo. Nakon toga će obići mezar Alije Izetbegovića na Kovačima, a zatim klanjati džuma-namaz u Gazi Husrev-begovoj džamiji.

Planirano je da prvi čovjek Istanbula posjeti "Galeriju 11/07/95" u centru Sarajeva, a večeras će se sastati s načelnikom Općine Stari Grad Ibrahimom Hadžibajrićem. Imamoglu će prije povratka u Tursku u subotu obići i Tunel spasa.

Pitanje koje se postavlja jeste zašto se u glavnom gradu BiH neće susresti kolege gradonačelnici Sarajeva i Istanbula Abdulah Skaka i Ekrem Imamoglu.

Iz Ambasade Turske za Klix.ba su kazali da taj susret nije predviđen planom, a gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka je na upit portala Klix.ba odgovorio:

"Grad Sarajevo i Grad Istanbul su gradovi pobratimi čija je saradnja duga, sadržajna i u interesu oba grada. Ona će biti nastavljena i uspješna neovisno od personalnog odnosa i političkih okolnosti."

Istakao je kako je čestitao novom gradonačelniku Istanbula kada je bio izabran te da postoji redovna komunikacija između gradova, ali da nekada 'prijatelji Sarajeva najbolje ne razumiju političke okolnosti'.

"Drago mi je da je izabrao Sarajevo za posjetu. Turska država je prijateljska, turski narod je prijateljski i uvijek su ovdje dobrodošli. Nekada naši prijatelji dobro ne razumiju specifične političke okolnosti, nadležnosti i uloge Grada i Kantona, ili Općina, nekada ih nenamjerno uvuku u politizaciju, ali mi to ne zamjeramo. Važno je da građani imaju koristi od naših aktivnosti", naglasio je Skaka.

Rival Erdoganove partije

Inače, Imamoglu je turski političar koji je postao gradonačelnik najvećeg turističkog centra Turske u junu ove godine i to nakon što je dva puta na izborima pobijedio kandidata AK partije Binalija Yildirima.

Upravo tu bi se mogao tražiti razlog ovog "propusta" s obzirom na to da Stranka demokratske akcije (SDA) iz koje dolazi gradonačelnik Skaka i na čijem je čelu Bakir Izetbegović gaji bratske odnose sa AK Partijom čiji je neprikosnoveni lider predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan.

Imamoglu je pobijedio na prvim izborima koji su poništeni nakon žalbi Erdoganove stranke. Na ponovljenim izborima Imamoglu je ponovo zadobio veliko povjerenje stanovnika Istanbula.