O čemu se pričalo
119

Radončić nakon susreta s Dodikom: Razgovori u Banjoj Luci imaju odličnu i manje dobru stranu

I. P.
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić boravio je danas u Banjoj Luci gdje se sreo s prvim policajcem Republike Srpske Draganom Lukačem i članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom.
Ministar sigurnosti svoj je pogled na rezultate susreta saopćio na svom Instagram profilu.

"Razgovori u Banjoj Luci imaju odličnu i manje dobru stranu. S ministrom Draganom Lukačem dogovorili smo reaktiviranje pune saradnje dva ministarstva i složili se da riješimo dugogodišnji problem EUROPOL-a. Svi ambasadori zemalja EU to traže od BiH. Zaista je žalosno da je Bosna i Hercegovina jedina zemlja u Evropi koja nema direktnu saradnju s tzv. evropskom policijom. To je značajna dimenzija uspješnosti današnjeg susreta", napisao je Radončić.

Kako je rekao ministar sigurnosti, s Dodikom je danas bila "crno-bijela priča".

"Riješili smo, i to u roku odmah, jedan ekstremno riskantan sigurnosni problem koji se tiče strateškog državnog interesa BiH. Veoma odgovorna reakcija člana Predsjedništva BiH. Ali, kada je deblokada vlasti u pitanju, nismo bili ni približno tako efikasni. Za sada, problem ostaje", rekao je Radončić.

Kako naglašava na kraju, svaki direktan razgovor, nezavisno od danas precizno izrečenih razlika s obje strane, početak je očigledno teškog puta da se dogodi deblokiranje državnih institucija.