Oštre mjere
10

Nepoštivanje samoizolacije na Havajima kažnjava se godinom zatvora

E. Sk.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nepoštivanje karantina na Havajima moglo bi značiti i godinu zatvora. Nakon dolaska u Waikiki osoblje hotela je bračnom paru turista reklo da zbog pandemije koronavirusa u samoizolaciji trebaju provesti dvije sedmice.

No, muškarac i žena ignorisali su njihove upute i napustili hotel.

Nakon što su se vratili oko ponoći, osoblje ih je ponovo upozorilo da ne napuštaju sobu. Kada su sljedećeg dana opet prekršili mjere samoizolacije, zaposlenici hotela pozvali su policiju koja je ubrzo uhapsili bračni par.

Krajem aprila policija u Honoluluu uhapsila je muškarca s Floride i ženu iz Illinoisa jer nisu spoštovali mjere samoizolacije. Osoblje hotela obavijestilo je policiju o njihovom ponašanju nakon što se par vratio u svoju sobu iz kupovine s vrećicama i hranom.

Vlasti su istog dana saopćile da je svjedok vidio kako 60-godišnjak iz Kalifornije vozi jet-ski kraj sjeverne obale Oahua uprkos naredbama za samoizolaciju. Državni istražitelji uhapsili su i zatvorili tog muškarca dok se vraćao u automobil s namirnicama, piše CNN.

"Naša prvobitna namjera je edukacija. Želimo zaštititi ljude i spriječiti širenje koronavirusa. No, ako turisti ponovo krše mjere samoizolacije, onda slijedi hapšenje", rekla je poručnica Audra Sellers iz Policijske uprave Maui.

Krajem marta guverner Havaja David Ige potpisao je vanrednu naredbu da svako ko stigne na Havaje mora prvo dvije sedmice boraviti u samoizolaciji. Turisti prilikom dolaska moraju popuniti svu potrebnu dokumentaciju i potpisati da su obaviješteni da je kršenje samoizolacije krivično djelo za koje je propisana kazna od 5.000 dolara i zatvorska kazna do jedne godine.