Sve dileme dogovora
488

Mostar i (ne)demokratija: Kako Izetbegović i Čović mogu danas obavezati sutrašnje vijećnike

R. D.
Ćović i Izetbegović na jednom sastanku u mostarskoj Vijećnici (Foto: R. D./Klix.ba)
Ćović i Izetbegović na jednom sastanku u mostarskoj Vijećnici (Foto: R. D./Klix.ba)
U posljednjih deset godina izbori za Mostar nikad nisu bili izvjesniji nego danas, o tome govore pritisak međunarodne zajednice, izjave političkih lidera i aktivnosti na terenu, ali u zraku i dalje vise neka od pitanja na koja još uvijek nema odgovora.
U petak je portal Klix.ba ekskluzivno objavio sadržaj usaglašenog statuta Grada Mostara koji je proizvod više etapnih pregovora SDA i HDZ-a, a čije objavljivanje je jednu od ključnih bh. političkih tema otvorilo javnosti. Mnogi su krenuli u analiziranje dva modela popunjavanja vijeća, iako je u cijeloj priči (pregovora koji su u toku) ta stavka najmanje bitna, a i sve je od ranije poznato.

Način popunjavanja Gradskog Vijeća Grada Mostara direktno je vezan za presudu Ustavnog suda i to se može promijeniti u Parlamentarnoj skupštini BiH. Oba modela dogovorena su u desetak krugova pregovora gradskih mostarskih organizacija parlamentarnih političkih stranaka u prvoj polovini 2018. godine i od tada je to fiksno.

Srž pregovora nije implementacija presude, nego dogovor o promjeni statuta na kojem sve ovo vrijeme insistira SDA. Za održavanje mostarskih izbora i deblokiranje trenutne situacije dobro je da je u vezi s tim učinjen progres, da se, kako je to na BHT-u u subotu kazao Bakir Izetbegović "dogovoreno 15 stvari, a ostaje još samo jedna".

To je, kako je precizirao lider SDA, "jedan limit oko duplog potpisa", a vjerovatno se odnosi na odluke koje bi supotpisivali budući gradonačelnik i predsjedavajući Gradskog vijeća.

U cijeloj priči promiče jedan detalj, činjenica, enigma. Kako sporazum koji će u ovim pregovorima biti dogovoren može biti obavezujući za vijećnike koji bi ga trebali u izabranom vijeću implementirati kroz usvajanje promjena statuta i šta ako SDA i HDZ u novom gradskom vijeću neće imati dvotrećinsku većinu za promjenu statuta. Dobro bi bilo da u narednim danima neko od uključenih subjekata pojasni taj dio.

Taj dio je, kako saznaje naš portal, problematičan i međunarodnoj zajadnici. SDA bi željela da "stranci" budu garant da će se na prvoj konstituirajućoj sjednici usaglašeni statut i usvojiti, a predstavnici Delegacije EU i ambasada bi željeli samo da budu pojedinačni svjedoci, bez institucionalnog vezanja.

Objavljivanje usaglašenog statuta izazvalo je brojne reakcije, a dominirao je klasičan i mnogo puta do sada manifestiran strah od preglasavanja, podvaljivanja "kukavičijeg jajeta" i novih podjela.

Mostarom u posljednjih sedam godina vlada HDZ-ov gradonačelnik Ljubo Bešlić izabran indirektno poslije izbora 2008. godine, nakon kojih je njegova stranka imala samo sedam od 35 vijećnika u Gradskom vijeću.