Hiljade povrijeđenih
129

Broj poginulih u kataklizmičnoj eksploziji u Bejrutu porastao na stotinu

B. R.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Broj poginulih osoba usljed jučerašnje eksplozije u Bejrutu porastao je na stotinu, dok je više od četiri hiljade ljudi povrijeđeno.
Eksplozija se desila u lučkom dijelu glavnog grada Libanona. Bila je nevjerovatno snažna i uzdrmala je cijeli grad, piše BBC.

Libanski predsjednik Michel Aoun je ukazao na to da je na mjestu eksplozije bilo uskladišteno 2.750 tona amonij-nitrata. Prema njegovim riječima, amonij-nitrat je uskladišten prije više od šest godina u lošim uslovima. Pretpostavlja se da je amonij-nitrat istovaren s jednog broda 2013. godine.

Ipak, službeni stav o tome kako je došlo do eksplozije još se iščekuje.

Za danas je sazvao sastanak svog kabineta i poručio da bi trebalo proglasiti dvosedmično stanje elementarne nepogode. Obećao je da će biti izdvojeno 66 miliona dolara za saniranje posljedica katastrofalne eksplozije.

On je potvrdio da je poginulo najmanje stotinu osoba i naglasio je da su u toku akcije spašavanja preživjelih ispod ruševina.

Počela je istraga uzroka eksplozije. Nadležni su poručili da će "biti maksimalno kažnjeni" oni koji su odgovorni.

Kataklizmična eksplozija, za koju se tvrdi da se čak osjetila i na Kipru, desila se u vrlo osjetljivom trenutku za Liban. Zemlja je pogođena pandemijom koronavirusa, dubokom ekonomskom, političkom i socijalnom krizom.