Politička matematika
216

Ukoliko Čampara sruši vladu u Sarajevu jedna stranka bi ipak mogla ostati konstanta u vlasti

S. H.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Sudeći prema dosadašnjim najavama izvjesno je da će ove jeseni doći do nove rekonstrukcije vlasti u Sarajevu. Ključni čovjek čija ruka čini vagu je Aljoša Čampara koji se otvoreno sukobio sa vrhom SDA. I ukoliko se dogodi nova promjena vlasti velike su šanse da jedna stranka ipak zadrži konstantnu poziciju vlasti. Radi se o SBB-u.

Poslije Čamparinog istupa, i izjave čelnika SDA Bakira Izetbegovića da je on već svojom ostavkom u stranci sebi zatvorio vrata jasno je da su se i u SDA pomirili da će doći do rekonstrukcije vlasti, drugi put nakon izbora 2018.

Ipak, s obzirom na dosadašnje odnose SDA i SBB-a upitno je koliko je Čamparin glas sada presudan, jer je izvjesno da bi SBB mogao biti dijelom vlasti i u novom sazivu.

Nakon općih izbora 2018. godine vlast u Sarajevu formiralo je šest stranaka, tzv. šestorka (Naša stranka, Narod i pravda, SDP, NBL, SBB i DF). Ta vlada trajala je godinu dana, a onda je nastupila nova koaliciona većina i početkom 2020. preuzela vlast. Tu novu vladu, koja je još uvijek aktuelna čine SDA, SBB, DF uz podršku jednog zastupnika BOSS-a.

A da političke stranke u glavnom gradu BiH nemaju mira pokazuju posljednje najave da bi u oktobru trebala biti pokrenuta inicijativa z anovom rekonstrukcijom. Taj novi politički voz predvodi tzv četvorka (Narod i pravda, Naša stranka, SDP i NBL uz podršku samostalnih zastupnika).

Ukoliko bi im se pridružio Aljoša Čampara to bi bilo dovoljno za tijesnu većinu i novu rekonstrukciju vlasti. Ipak, kako se čini u novu vlast bi mogao i SBB. Tačnije dio četvorke nije baš najzainteresaniji za SBB u vlasti, dok drugi dio smatra da bi to bilo dobro. S obzirom da ne baš idealne odnose te stranke sa SDA i razilaženje na državnom niovu te konstantne peripetije na nivou Federacije BiH neće biti iznenađenje ukoliko SBB bude podržavao i novu vlast.

Ukoliko se to dogodi to će biti jedina stranka koja bi bila jedina konstantna vlast u Sarajevu od izbora 2018.

A građani, oni će dobiti novu politizaciju i vrlo malo prostora da se nešto konkretno uradi s obzirom na brojne procedure i imenovanja. Jer ne treba isključiti ni opciju da bi eventualna smjena vlasti vjerovatno značila nove smjene u javnim preduzećima i nova imenovanja kadrova koje imenuju stranke na vlasti.