Buran mandat
228

Po čemu ćemo pamtiti Donalda Trumpa: Predsjednik koji je državu vodio kao biznis

B. R.
Buran predsjednički mandat Donalda Trumpa (Foto: EPA-EFE)
Buran predsjednički mandat Donalda Trumpa (Foto: EPA-EFE)
Prije četiri godine svijet je bio iznenađen - biznismen i reality zvijezda Donald Trump je izabran za američkog predsjednika. Mnogo poslovnog pragmatizma, ništa manje realityja i političke sebičnosti - ovo je bio sadržaj Trumpove politike "učiniti Ameriku ponovo velikom".

Njegovo i poslovno mega carstvo njegove porodice je po sebi značilo veliku popularnost. Trump nije ni bježao od popularnosti. Naprotiv, volio je popularnost. Nije bio poznat samo zato što je imao mnogo novca. Biografiju su mu obilježili bankroti, kontroverze, afere i reality program. Velike simpatije američke javnosti je dobio u showu "Stažista (The Apprentice)" iz kojeg se dobro pamti njegova poruka učesnicima, kandidatima: "Otpušten si (You are fired)".

Onda je odlučio da postane ono za šta su mnogi mislili da je nemoguće - predsjednik najmoćnije zemlje svijeta. Kao autsajder je porazio politički snažno etablirane protivnike u svojoj Republikanskoj stranci i demokrate.

Priredio je iznenađenje na oduševljenje istomišljenika i veliku žalost protivnika. Tada su cijele Sjedinjene Američke Države postale Trumpovo mega carstvo. Njegova pobjeda je bila među tri najznačajnija događaja u burnoj 2016. godini kada je pokušan puč u Turskoj i kada je Velika Britanija odlučila da napusti Evropsku uniju.

Kako je Trump vodio Ameriku - vrlo slično kako je vodio svoj biznis. Njegov stil vodstva je sličan onome koji su prvi primjenjivali konzervativci Margaret Thatcher u Velikoj Britaniji i Ronald Reagan u SAD-u - politika upravljana isključivo biznisom, a koja je nazvana tehnokratizam i/ili menadžerizam.

Samo što je to Trump radio, žargonski rečeno, sirovo. To je značilo neskriveno, neposredno i beskompromisno zastupanje američkih interesa. Istinski sljedbenik političkog realizma koji isključivo podazumijeva nacionalne interese. Trumpova diplomatija, koja je podrazumijevala i izostanak vojnih intervencija, nije značila samoizolaciju zemlje. Dovodio je do toga da svjetske okolnosti budu u korist države koju vodi.

Prije svega biznismen

Ako mu je reality program bio jedan od osnovnih kanala za komunikaciju dok je bio samo biznismen, onda mu je Twitter bio najvažnije sredstvo političke komunikacije. Barack Obama se pamti kao neko ko je, između ostalog, korištenjem Facebooka postao američki predsjednik, a Trump će se sigurno pamtiti po nebrojenim Twitter objavama.

Nekoliko je primjera koji potvrđuju da je Trump bio politički realista ili da radi ono što misli i obeća. Povukao se iz sporazuma koje je ocijenio štetnima po američke interese - Pariski sporazum o okolišu i sporazum s Iranom o nuklearnoj energiji.

Poništio je i sklopio nove trgovinske sporazume. Insistirao je da druge države članice NATO-a više novca ulažu u ovaj vojni savez, pa čak i po cijenu da naruši ovo savezništvo. U jeku pandemije koronavirusa je odlučio da se SAD povuče iz Svjetske zdravstvene organizacije.

Ambasadu svoje zemlje u Izraelu je premjestio u Jerusalem, što je dodatno zaoštrilo odnose između Izraela i Palestine. Njegova administracija je posredovala u potpisivanju sporazuma Srbije i Kosova. Posredovala je i u relaksaciji odnosa između Izraela i pojedinih arapskih država - Egipta, Bahreina i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Pristaše su mu aplaudirale, a protivnici kudili za antimigrantsku politiku. Nije pristajao da zdravstvena zaštita bude dostupna što većem broju Amerikanaca.

Da je prije svega biznismen pokazao je nakon što je svirepo likvidiran novinar Jamal Khashoggi, kritičar režima u Saudijskoj Arabiji. Zemlja koja se predstavlja kao svjetski svjetionik demokratije nije ni pomislila da sankcioniše saudijski režim za koji mnogi tvrde da je počinio ovaj zločin. Demokratija - ljudski život je pokleknuo pred novcem.

Trump je državu vodio kao svoj biznis. Cijela Amerika je izgledala poput Trump Towera u New Yorku. Na to je, osim političkih poteza, upućivala i njegova kadrovska politika. U užem državnom vodstvu su bili članovi njegove porodice. Kćerka Ivanka i zet Jared Kushner su mu bili savjetnici.

I njegovi javni nastupi su bili poput reality programa. Vrijeđao je protivnike, plesao, imao teatralne poteze. Za prisjetiti se teatralnog bacanja maske pred brojnim novinarima, snimateljima i pristašama nakon što je navodno izliječen od koronavirusa.

Koronavirus mu dao otkaz

Plesom uz svjetski hit iz 70-ih godina prošlog vijeka Y.M.C.A. je zabavljao pristaše na skupovima za ovogodišnje predsjedničke izbore. Doživio je ironiju - njegovi protivnici su plesali uz ovu pjesmu kada su saznali da je demokrata Joe Biden izabran za 46. predsjednika SAD-a.

Neki misle da ga nije pobijedio Biden, već da mu je otkaz dao koronavirus - katastrofalan odgovor na koronavirus. Državu je vodio kao biznis, ali država nije bankrotirala kao što su bankrotirale njegove kompanije. Naprotiv, američka ekonomija je dobro stajala do pandemije. Trump zasluge za to pripisuje sebi, dok protivnici uvjeravaju da je Obama zaslužan za to.

Bidenove pristaše smatraju da će se tek sada ispuniti Trumpovo obećanje da će Amerika ponovo postati velika. Za mnoge Sjedinjene Američke Države nikada nisu prestale biti velike - svjetska sila broj jedan. I kako su mnogi utvrdili, Trump više neće biti predsjednik, ali Trumpizam - njegove ideje i vrijednosti će nastaviti da žive.