Niska otkupna cijena
2

Savez udruženja poljoprivrednih proizvođača RS-a: Mi u klin, ministar Košarac u ploču

E. Sk.
Poljoprivredni proizvođači RS nezadovoljni  ishodom sastanka s ministrom
Poljoprivredni proizvođači RS nezadovoljni ishodom sastanka s ministrom
Poljoprivredni proizvođači Republike Srpske nezadovoljni su ishodom sastanka s ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Stašom Košarcem koji je održan jučer u Sarajevu.
Iz Savez udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske kažu da je za njih neprihvaljivo odlaganje uvođenja zaštitnih mjera na juneće i svinjsko svježe rashlađeno meso i molba ministra prema mesoprerađivačima da otkupljuju stoku od njih.

"Glavni problem u ovom slučaju su niske otkupne cijene živih životinja zbog nelojalne konkurencije (niskih cijena po kojima se uvozi juneće i svinjsko meso iz EU) koji problem jedino može riješiti Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH uvođenjem prelevmana i carina prilikom uvoza mesa kako bi prodajne cijene uvezenog mesa bile veće, a samim tim i meso od životinja iz BiH bi bilo konkuretno na tržištu", kažu iz Udruženja poljoprivrednih proizvođača RS.

Dodaju i kako se ovdje radi o jako niskim otkupnim cijenama živih životinja (svinje 2 KM, junad 3,50 KM), dok je kalkulacija trošova daleko veća (svinje 2,90 KM, junad 4,20 KM).

"Ovaj problem se jedino može riješiti uvođenjem zaštitnih mjera na svježe rashlađeno juneće i svinjeće meso u trajanju od dvije godine, što je u skladu s Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju BiH EU", kažu iz Udruženja.

Neprihvatljivo je, dodaju, stalno potenciranje tržišnih viškova žive stoke, jer je normalno, ako ostanu ovakve cijene, da tovne junadi i svinja na kraju uopće neće biti u BiH.

"Još jednom ponavljamo, osnovni problem je niska otkupna cijena. Ovim putem zahtjevamo od Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH da predtanu moliti i klečati pred uvoznicima mesa, te da u roku od osam dana uvedu navedene zaštitne mjere, a u slučaju da to neće ili ne znaju uraditi, bilo bi pošteno od ministra da podnese ostavku, kako ne bi bio dalji saučesnik u uništavanju domaće proizvodnje svinjskog i junećeg mesa", navode iz Udruženja.