Zastupnica SNSD-a
134

Sanja Vulić podnijela krivične prijave protiv članova CIK-a, Šarovića i Borenovića

D. Be.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Zastupnica SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamenta BiH podnijela je danas krivične prijave protiv šest članova Centralne izborne komisije BiH (CIK) te predsjednika SDS-a Mirka Šarovića i PDP-a Branislava Borenovića u vezi s izborima u Doboju.
Prijave su podnesene Tužilaštvu BiH, a razlog je navodna zloupotreba položaja i nanošenje štete Doboju u kojem još uvijek nisu potvrđeni rezultati lokalnih izbora koji su održani u novembru 2020. godine.

Krivična prijava je podnesena protiv predsjednika CIK-a Željka Bakalara, članova Suada Arnautovića, Vanje Bjelice-Prutine, Irene Hadžiabdić, Jovana Kalabe, Ahmeta Šantića, zatim lidera SDS-a Mirka Šarovića i PDP-a Branislava Borenovića.

Prijava je podnesena zbog sumnje da su "...iskorištavajući položaj i ovlaštenja gradu Doboju i građanima Doboja nanijeli nesagledivu štetu i teško povrijedili prava grada Doboja, kao i lokalne zajednice, kao i jednog broja političkih subjekata koji su učestvovali na lokalnim izborima u Doboju tako što nisu ispoštovali odredbe Izbornog zakona BiH, koje propisuju obavezu da CIK BiH u roku od 30 dana od dana održavanja izbora utvrdi i objavi potvrđene rezultate izbora", navodi se između ostalog.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Navela je kako je CIK BiH saopćio da će rezultati izbora u Srebrenici i Doboju biti utvrđeni kada se steknu uslovi za to, ali ne navodi nijednu riječ obrazloženja koji su to uslovi i do kada se može čekati njihovo ispunjavanje.

"Postoji sumnja da je CIK BiH, odnosno prijavljeni predsjednik i članovi koji su na sjednicama CIK-a glasali za takvu odluku počinili i još uvijek čine krivično djelo zloupotrebe položaja i ovlasti", stoji u krivičnoj prijavi.

U prijavi se navodi da se sumnja da su sve "osmislili, podstrekavali i još uvijek rade državni zastupnici Mirko Šarović i Branislav Borenović".

"Više je nego očigledno da oni preko 'svojih članova CIK-a' utječu na samostalnost i nepristranost CIK-a kao državnog tijela i to tijelo guraju u pravcu nezakoniutog postupanja radi ostvarivanja svojih političkih ciljeva koje nisu mogli ostvariti u izbornom procesu", piše u krivičnoj prijavi koju je zaprimilo Tužilaštvo BiH, a podnijela Sanja Vulić (SNSD).

Podsjetimo da je upravo na lokalnim izborima Sanja Vulić bila kandidatkinja za odbornika koja je dobila najviše glasova građana u cijeloj BiH, čak 22.245 glasova. Na listi je bila nositeljica SNSD-ove liste za Gradsko vijeće Doboja.