Šta kažu poslanici
99

Inzkovo pismo najava burne sjednice NSRS-a: (Ne)zvanično odbacivanje zahtjeva

D. Be.
Nedeljko Čubrilović 2016. godine uručio povelju Momčilu Krajišniku (Foto: Klix.ba)
Nedeljko Čubrilović 2016. godine uručio povelju Momčilu Krajišniku (Foto: Klix.ba)
Narodna skupština RS-a danas će održati 14. redovnu sjednicu, a za očekivati je da glavna tema bude sadržaj pisma visokog predstavnika Valentina Inzka koji je nedavno zatražio oduzimanje odlikovanja osuđenim ratnim zločincima.
Predsjednik NSRS-a Nedeljko Čubrilović poručio je da će se o ovoj temi izjasniti šefovi klubova i rukovodstvo Narodne skupštine.

No, prema trenutnom raspoloženju u Republici Srpskoj teško je za očekivati da će entitetska skupština odmah pristati na Inzkov zahtjev s obzirom na to da je dao rok od tri mjeseca.

Nije poznato koje osobe će snositi eventualne sankcije u slučaju da odlikovanja ratnim zločincima (Radovan Karadžić, Momčilo Krajišnik i Biljana Plavšić) ne budu oduzete do aprila ove godine, kao što nije poznato ni kakve sankcije bi mogle biti.

Lider SNSD-a i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik u petak je najavio da NSRS neće pristati na Inzkov zahtjev, a tu tvrdnju je iznio nakon konsultacija s nekim poslanicima.

"Ovo je osvetnički čin Inzka, koji smatra da može zaplašiti Srbe. Јa iz konsultacija znam da će većina klubova poslanika odbaciti ovaj zahtjev i on nema prava da se u to miješa", izjavio je Dodik.

Kao što je poznato, vlast i opozicija u RS-u imaju ujednačen pristup kada je riječ o ovom pitanju.

Šef kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini RS-a Igor Žunić kazao je kako će insistirati da visoki predstavnik Valentin Inzko svim poslanicima dostavi na srpskom jeziku i ćirilici zahtjev u kojem inicira vraćanje povelja s odlikovanjima.

Inzko je na taj zahtjev odgovorio riječima da on zna i pisati i čitati ćirilicu i da nije nikakav problem da ponovo uputi pismo ukoliko će ga šef kluba poslanika SNSD-a bolje razumjeti.

U Klubu DNS-a imaju slično razmišljanje kao njihove kolege iz SNSD-a. Tako je šef Kluba poslanika DNS-a Duško Ivić nagovijestio da će Inzkov ultimatum biti odbačen.

"Inzko nema pravo da se miješa u odluke Narodne skupštine. Ako je to odluka NSRS-a, da se dodijele te povelje, to je odluka najvećeg demokratskog tijela. Sve odluke skupština u državama i entitetima su odluke koje izglasavaju poslanici i automatski izražavaju želju naroda, u ovom slučaju Republike Srpske", rekao je Ivić.

Šef PDP-ovog kluba Perica Bundalo ističe da je Inzkovo pismo upućeno rukovodstvu NSRS-a, dakle predsjedniku i šefovima klubova, a ne cijeloj Narodnoj skupštini.

"Ta tema oficijelno sutra nije na dnevnom redu Narodne skupštine. Ipak, na dnevnom redu će biti informacija o radu visokog predstavnika, s prijedlogom zaključaka, koji je podnio klub poslanika SNSD-a. Pretpostavljam da će u tom kontekstu biti priče i o pismu", kazao je Bundalo.

Iako sutra neće biti zauzimanja zvaničnih stavova o sadržaju pisma, Bundalo kaže da je Inzkova kvalifikacija o skidanju kolektivne odgovornosti sa srpskog naroda, što implicira da postoji kolektivna odgovornost, potpuno neprihvatljiva za PDP.

"To je za svaku osudu. Iako je on to pokušao ublažiti poslije, treba samo pročitati pismo i vidjeti šta tačno piše", dodao je.

Valentinu Inzku u RS-u odavno zamjeraju na njegovim izvještajima koje podnosi Vijeću sigurnosti UN-a, u kojima lidere tog entiteta etiketira kao glavne kočničare euroatlantskih integracija BiH, kao i činjenicu da ne želi doći na sjednicu Narodne skupštine RS-a i pred poslanicima predstaviti svoje izvještaje i stavove.

Кabinet predsjednika Narodne skupštine RS-a zaprimio je prošle srijede Inzkovo pismo koje je upućeno predsjedniku NSRS-a i klubovima poslanika, a u kojem se inicira vraćanje povelja od određenih pojedinaca, koje im je 24. oktobra 2016. godine dodijelio Organizacioni odbor za obilježavanje 25 godina rada Narodne skupštine RS-a.