Novi problemi
44

Za BiH smanjene planirane količine vakcina iz COVAX-a, još nismo ispunili ni uvjete

G. M.
Već krenula isporuka putem COVAX-a (Foto: EPA-EFE)
Već krenula isporuka putem COVAX-a (Foto: EPA-EFE)
Bosni i Hercegovini novim planom međunarodnog mehanizma COVAX predviđeno je manje vakcina nego što je bilo u prethodnom rasporedu koji je pravljen početkom februara.
Kako smo već objavili, COVAX je danas predstavio novi raspored kojim BiH do kraja maja treba dobiti 108.000 vakcina AstraZeneca.

U dokumentu se navodi i 23.400 vakcina Pfizer ali su one ovdje navedene "radi preglednosti", i za njih nije preciziran datum isporuke.

Važno je istaknuti da je broj vakcina namijenjenih BiH manji nego onaj koji je COVAX naveo u planu raspodjele od 3. februara.

Tada je za BiH planirano 153.600 vakcina AstraZeneca u prvom polugodištu 2021. Nema objašenja zbog čega je ovaj broj smanjen.

Danas objavljena tabela: Za BiH 108.000 AstraZenece
Danas objavljena tabela: Za BiH 108.000 AstraZenece

Osim toga, važno je primijetiti još dvije stvari. Kao prvo, ove količine nedovoljne su za BiH čak i za vakcinaciju najugroženijeg stanovništva, odnosno zdravstvenih radnika i starijih građana.

Drugo, nije tačno precizirano kada će ove vakcine stići tako da, teoretski, BiH još tri mjeseca može biti bez vakcina iz COVAX-a.

Članovi Predsjedništva BiH razgovarali su danas s generalnim direktorom Svjetske zdravstvene organizacije Tedrosom Adhanomom Ghebreyesusom o isporuci vakcina putem COVAX-a, ali ni oni nisu dali tačan datum isporuke.

Početkom ferbuara plan za BiH bio 153.600 AstraZenece
Početkom ferbuara plan za BiH bio 153.600 AstraZenece

Zaključeno je da u što hitnijem roku treba potpisati Propratno pismo i Sporazum o odšteti i odgovornosti između Bosne i Hercegovine i proizvođača, te je razgovarano o spremnosti proizvođača da dostavi svu količinu vakcina u jasno preciziranim rokovima.

Iz Predsjedništva tvrde da Bosna i Hercegovina ispunjava sve tehničke uslove da odmah izvrši prihvat, skladištenje i distribuiranje količine od milion vakcina svih proizvođača koji djeluju u okviru programa COVAX.

No, da naša zemlja ipak kasni u ispunjavanju uvjeta govori činjenica da isporuke putem COVAX-a drugim državama već uveliko traju.

Danas je Nigerija primila skoro četiri miliona vakcina preko ovog međunarodnog mehanizma.

Prije toga vakcine preko COVAX-a stigle su u Ganu i Obalu Slonovače. U ove dvije države već je započeo proces vakcinacije.

BiH je danas primila 10.000 doza vakcina kao donaciju Srbije.