Sve po starom
244

Provjerili smo kako se nove mjere poštuju u Sarajevu i šta ima od najava o pojačanim kontroloma

R. D.
Jučerašnje najave pooštravanja kontrola aktuelnih mjera u Kantonu Sarajevo nisu donijele vidljiv epilog na ulicama glavnog grada BiH, kao ni u vozilima javnog prijevoza. Još uvijek je mnogo onih bez maske, ne poštuje se propisana distanca...
Ekipa našeg portala koja je jutros prošetala Sarajevom te se provozala tramvajem nije primjetila ništa od onoga što je na sinoćnjoj konferenciji za medije najavio ministar unutranjih poslova Admir Katica. Tramvaji su, nažalost, kao i ranije, najčešće višestruko puniji nego to ograničenja predviđaju.

Ministar Katica je najavio da će na kritičnim mjestima u Kantonu Sarajevo biti angažovan veliki broj policajaca.

"Policijske snage će biti vidljive svim građanima i oni će nadzirati poštivanje dosadašnjih mjera. Uz upozorenje, oni će moći izreći i kazne koje se kreću od 500 KM do 1.500 KM, zavisno od prekršaja", kazao je Katica.

Osim većeg prisustva policije, koje je ministar najavio, mjere konkretno predviđaju i prisustvo Covid redara u vozilima javnog prijevoza.

Nove mjere predviđaju i dezinfekciju vozila javnog prijevoza dva puta dnevno i prozračivanje između vožnji.

Nakon jučerašnje maratonske sjednice Vlade KS premijer Edin Forto zaprijetio je potpunim zatvaranjem ako se nastavi rast brojeva novozaraženih i hospitaliziranih.

"Stanje je dramatično. U prvom dijelu smo se posvetili jačanju zdravstvenog sistema i boljem zdravstvenom odgovoru u usluzi prema građanima i jačanju primarnog zdravstvenog nivoa", kazao je jučer Forto.