Umjesto Hastahane
53

Mandić ponudio Centralnoj banci BiH novu lokaciju za zgradu

N. V.
Parcela koju je predložio Mandić za gradnju Centralne banke
Parcela koju je predložio Mandić za gradnju Centralne banke
Načelnik Općine Centar Srđan Mandić je poslao pismo Centralnoj banci Bosne i Hercegovine s prijedlogom za novu lokaciju za zgradu koju su planirali napraviti u Hastahani, a to mjesto se nalazi u blizini Avaz Twist Towera.

Građani su nezadovoljni idejom da Centralna banka BiH bude u Hastahani te su i protestovali više puta protiv njegovog uređenja. Zbog toga, s ciljem iznalaženja najboljeg rješenja, Mandić je ponudio novo optimalno rješenje te kaže da očekuje pozitivan odgovor i ishod.

"Siguran sam da nije potrebno posebno elaborisati i ići u detalje kolike kontroverze u javnosti izaziva najavljena izgradnja objekta Centralne banke na lokalitetu Hastahana. Nažalost, nešto što bi u osnovi trebalo da bude čisto poslovan odnos, posebno kada su u pitanju dvije, ako mogu tako reći, državne institucije, zbog netransparentnog vođenja cijelog projekta prethodne administracije, ali i većine u tadašnjem sazivu Općinskog vijeća Općine Centar, dobilo je negativne konotacije, dovelo do podjela, ali i narušilo ugled Centralne banke", napisao je Mandić u svom pismu guverneru Senadu Softiću.

Lokacija koju je predložio nalazi se u ulici Halida Kajtaza, sjeverozapadno od objekta Avaz Twist Tower.

"Ova lokacija obuhvata parcele označene kao k.č.231/10, k.č. 231/11, k.č. 243/4 i k.č. 144/1 k.o. Sarajevo VII, s upisanim posjednicima Centrotrans autotransportno i turističko preduzeće i Stambeno preduzeće Sarajevo, novi premjer, što po starom premjeru odgovara parcelama označenim kao k.č. 3.288, k.č. 3.289, k.č. 3.287 iz zk.ul. broj 1124 k.o. Sarajevo LIV, državno vlasništvo, s upisanim pravom raspolaganja u korist KJKP Gras sa 1/1. Ukupna površina parcele je cca 2.505 m2, definisana je kao zona "D" i predviđena je za izgradnju poslovnih objekata, spratnosti P+6", detaljno je pojašnjeno u pismu.

Izvod iz planske dokumentacije
Izvod iz planske dokumentacije

Ukoliko iz nekih razloga ova lokacija nije adekvatna, Mandić kaže da je spreman ponuditi i neke druge opcije.

"Prednost navedene lokacije je što ni na koji način ne ugrožava interese stanovnika Općine Centar. Pored toga što se nalazi na svega nekoliko stotina metara udaljenosti od postojeće lokacije i uz dionicu prve transverzale, ova lokacija ima čitav niz dodatnih prednosti: u dijelu je grada koji, zbog blizine državnih institucija, ambasada i ostalih neophodnih pratećih sadržaja, u potpunosti ispunjava sve zahtjeve – komunikacione, sigurnosne, ali i urbanističke", rekao je Mandić.

Ističe da će u najbržem mogućem roku biti pribavljena neophodna dokumentacija i saglasnost za građenje objekta.

"Također, spremni smo iz općinskog budžeta finansirati korekciju postojećeg ili izradu novog arhitektonskog idejnog rješenja. Uvjeren sam da ovaj prijedlog predstavlja više od kompromisa. Na ovaj način, potpuno transparentno, poštujući volju građana, pokazat ćemo i drugim nivoima vlasti da je moguć novi način saradnje, onakav kakav naši sugrađani, ali i sve građanke i građani Bosne i Hercegovine konačno i zaslužuju", rekao je Mandić.