Nisu prioritetna skupina
163

Vakcinacija u Sarajevu: Kada je red na apotekare, zaposlenike GRAS-a, taksiste i novinare

M. G.
Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba
Nakon što je jučer puštena u rad aplikacija putem koje se građani mogu prijaviti za vakcinaciju u Sarajevu uskoro se očekuje i puna implementacija procesa imunizacije u ovom kantonu, koji će se, prema ranijim najavama, odvijati u tri faze.

Obzirom da se masovnija vakcinacija građana očekuje tek u trećoj fazi, postavlja se pitanje kada će na red doći ljudi koji rade na poslovima na kojima postoji visok rizik zaraze koronavirusom poput apotekara, vozača i kontrolora u javnom gradskom saobraćaju, taksista i mnogih drugih.

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić, u kratkom razgovoru za Klix.ba, pojasnio je koje su to grupe koje bi trebale biti prve u procesu vakcinacije.

"U sljedećoj turi vakcinacije AstraZenecom bit će vakcinisano oko stotinu apotekara. Što se tiče vozača i kontrolora u javnom gradskom saobraćaju, kao i taksista, oni nisu u prioritetnoj grupi i bit će vakcinisani kada i svi ostali građani. Isto vrijedi i za novinare. Moramo ići po prioritetima, ima, na primjer, građana koji boluju od karcinoma, kao i hemodijaliznih pacijenata oni također moraju biti među prvima koji će dobiti vakcinu", kazao je Vranić.

Također, naglasio je da novinari u Kantonu Sarajevo neće biti uvršteni u grupu prioriteta za vakcinisanje protiv koronavirusa.

"Novinari su kategorija koja ne spada u prioritete. Kada narušite jednom sistem prioriteta onda se čitava piramida ruši. Novinari neće biti stavljeni u prioritet sve dok ne bude završena prva linija zdravstvenih radnika. Prioritet su i policija, vatrogasci, osobe u staračkim domovima. Ne mislim da novinare ne treba uvrstiti, ali kada bi sada došao veliki kontingent vakcina, onda bi bilo normalno", zaključio je Vranić.

Podsjećamo, glasnogovornik JU Dom zdravlja KS i član Kriznog štaba KS Arman Šarkić kazao je prošle sedmice da je planirano da se vakcinacija u KS odvija u tri faze.

"Prva faza bi podrazumijevala vakcinaciju zdravstvenih radnika, druga štićenika domova za stare osobe i korisnike gerontoloških centara, dok bi treća faza podrazumijevala masovnu vakcinaciju građana, a ona će se moći realizovati tek kada u KS budu stigle veće količine vakcina", kazao je Šarkić.