Ministar zdravstva KS
83

Vranić: Kolegice iz KCUS-a nisu otišle iz hira, menadžment neka se zapita

B. T.
Ministar Haris Vranić (Foto: I. Š./Klix.ba)
Ministar Haris Vranić (Foto: I. Š./Klix.ba)
Haris Vranić, ministar zdravstva KS, potvrdio je da će 13 anesteziologinja koje su napustile Klinički centar Univerziteta u Sarajevu biti zbrinuto. Naime, one će biti primljene u Opću bolnicu "Abdulah Nakaš".

Obraćajući se na konferenciji za novinare nakon hitne sjednice Vlade KS povodom novonastale situacije, ministar je kazao da se radi o kolegicama koje su strpljivo iznijele teret trećeg vala pandemije, nisu poduzimale korake o odlasku s KCUS-a dok se nije stabilizirala epidemiološka situacija.

"Ne možemo ostaviti kolegice na cjedilu. Premijer i ja smo dali obećanje da ćemo omogućiti njihov nastavak rada u Sarajevu, da ne odlaze u druge centre, pogotovo da ne odlaze izvan BiH. One su potrebne građanima Kantona Sarajevo", kazao je Vranić.

Rekao je da na KCUS-u ostaje oko 30 anesteziologa. Smatra da rad KCUS-a neće biti ugrožen.

"Ne mislim da se 13 anesteziologa na ovaj korak odlučilo iz hira, morate imati debele razloge, menadžment će morati da se zapita i preustroji prema onome što im je ostalo", kazao je Vranić.

Odgovorajući na novinarsko pitanje, kazao je da ne zna da li je odlazak anesteziologinja vezan za aferu "Respiratori", odnosno nedavno pismo koje je iz KCUS-a procurilo u javnost.