Osmina finala Eura
0

Tok utakmice: Engleska - Njemačka 2:0

N. K.
Detalj s utakmice u Londonu (Foto: EPA-EFE)
(Foto: EPA-EFE)
Nogometaši Engleske i Njemačke od 18 sati na stadionu Wembley u Londonu igrali su utakmicu osmine finala Evropskog prvenstva (2:0), a tekstualni prijenos meča mogli ste pratiti uživo na portalu Klix.ba.

90+4' - Gotova je utakmica! Engleska je u četvrtfinalu Eura!

90' - Četiri minuta nadoknade i nade za Nijemce.

88' - Vrše se vjerovatno posljednje izmjene na utakmici. Henderson je zamijenio Ricea, Can Gintera, a Sane Gosensa.

86' - GOOOOOL!!! Kane je udvostručio vodstvo Engleske!!! Konačno je Kane pogodio. Prethodno je Shaw uzeo loptu Nijemcima i ona je došla do Grealisha na lijevoj strani. Slijedi savršen centaršut na peterac, a Kane glavom pogađa za 2:0. Čini se da je sve gotovo na ovoj utakmici.

81' - Šta je sad promašio Muller! Havertz je sjajno uposlio Mullera koji bježi odbrani. Međutim, s ivice šesnaesterca pucao je kraj gola.

75' - GOOOOOL!!! Sterling je doveo Englesku u vodstvo!!! Krenulo je od Kanea, koji je dodao za Grealisha. Ovaj je uočio Shawa koji je poslao loptu na vrh peterca, a tamo je bio Sterling. Zanimljivo da je sva tri gola za Englesku dao napadač Manchester Cityja.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

72' - Gosens je dobio žuti karton nakon što je zakasnio u blok i nagazio Trippiera.

69' - Izmjene u obje ekipe. Kod Engleza je ušao Grealish umjesto Sake, dok je kod Nijemaca Gnabry zamijenio Wernera. Inače, kako prolaze minute čini se kako ekipe jedva čekaju kraj regularnog dijela susreta.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

58' - Rasplamsala se igra na obje strane, ali izostaju prilike. Njemačka je za nijansu bolja ekipa u drugom poluvremenu.

48' - Odmah dobra prilika za Njemačku. Havertz je uputio žestok udarac, ali je Pickford sjajnom paradom odbranio i spasio gol. Podsjetimo, na sličan način je počelo i prvo poluvrijeme, a onda su Englezi preuzeli inicijativu.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme!

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

45+2' - Gotovo je prvo poluvrijeme! Nije bilo mnogo prilika, a za sada su tragičari Werner i Kane koji su promašili po zicer na obje strane.

45+1' - Šta je sada uradio Kane! Sterling je u prodoru pao, a lopta je došla do Kanea koji je prevario Neuera i krenuo u stranu. Međutim, malo je zakasnio i Hummels je stigao spasiti čisti gol.

45' - Phillips je dobio žuti karton nakon što je nezgodno nagazio Kroosa.

42' - "Pojavio" se i Kane na terenu. Napadač Engleske je krenuo prema šesnaestercu, ali ga ja Goretzka uhvatio i srušio na 25 metara od gola.

32' - Velika prilika za Wernera i Njemačku. Sjajno ga je proigrao Havertz, ali je Pickford na vrijeme skratio ugao i odbranio mu udarac. Ovo je do sada i najbolja šansa na utakmici u kojoj se igra veoma čvrsto s obje strane.

25' - Ginter je srušio Shawa i dobio žuti karton zbog kojeg neće igrati četvrtfinale ako se Nijemci tamo plasiraju.

24' - U ovim trenucima velika bitka na terenu bez pravih prilika, nakon što su u obje ekipe imale po 10-ak minuta dominacije.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

16' - Evo nam i najbolje prilike na utakmici do sada. Sterling je uputio odličan udarac s 18 metara od gola, ali je Neuer sjajno reagovao i izbio loptu u korner.

13' - Konačno šansa za Engleze koji su napokon prodisali. Lopta je nakon skraćenog kornera pala na drugu stativu, ali je otklonjena opasnost nakon pokušaja Maguirea.

8' - Goretzka je pobjegao odbrani Engleske, Rice ga ruši na ulasku u šesnaesterac i Njemačka će imati slobodan udarac na 18 metara od gola. Ujedno je Rice dobio žuti karton. Havertz je pogodio živi zid nakon udarca iz ovog slobodnjaka.

5' - Njemačka je krenula agilnije u ovaj meč, ali još čekamo na prvi šut ili eventualno neku veću priliku na utakmici.

1' - Počela je utakmica na Wembleyu!

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

17:55

Sve je spremno za meč koji počinje ubrzo na Wembleyu. Podsjetimo, pobjednik ovog okršaja će u četvrtfinalu Evropskog prvenstva igrati protiv boljeg iz duela između Švedske i Ukrajine koji se igra večeras u 21 sat.

17:50

Engleska i Njemačka su posljednju zvaničnu takmičarsku utakmicu odigrali u okviru osmine finala Svjetskog prvenstva 2010. godine. Tada je bilo 4:1 za Njemačku za koju su pogađali dva puta Muller te po jednom Klose i Podolski, dok je počasni gol za Engleze postigao Upson. Nakon ove utakmice dva stara rivala odigrali su četiri prijateljska meča u kojima su Nijemci dva puta slavili, jednom Englezi, dok u posljednjem međusobnom duelu odigranom 2017. godine nije bilo pogodaka.

17:40

Engleska je grupnu fazu Eura završila s dosta neubjedljivim utakmicama u kojima su osvojili sedam od mogućih devet bodova. Međutim, vrijedi istaći da im još niko nije postigao pogodak. Pobijedili su Hrvatsku i Češku, dok su sa Škotskom odigrali meč bez pogodaka.

S druge strane, Njemačke je bila dosta promjenjiva pa je tako izgubila od Francuske, pobijedila Portugal, a onda iznenađujuće remizirala s Mađarskom.

17:32

Stigli su i sastavi, a oba selektora pripremila su nekoliko iznenađenja. Garaeth Southgate ostavio je na klupi Engleske i Phila Fodena i Masona Mounta i Jacka Grealisha, a danas će igrati u formaciji 3-4-3. Od prve minute zaigrat će: Pickford, Stones, Maguire, Walker, Shaw, Rice, Phillips, Trippier, Sterling, Kane i Saka.

Kod Nijemaca je iznenađenje izostanak Gnabryja iz početne postave, a prvi put će startati Goretzka i Werner. Njemačka će igrati u formaciji 3-4-2-1 u sastavu: Neuer, Rudiger, Hummels, Ginter, Gosens, Kroos, Goretzka, Kimmich, Muller, Havertz i Werner.
17:30

Poštovani čitatelji, dobro došli na tekstualni prijenos meča između Engleske i Njemačke. Susret osmine finala Evropskog prvenstva počinje u 18 sati, a igra se u Londonu na stadionu Wembley. Glavni sudija meča je Danny Makkelie iz Nizozemske.