Najnezahvalniji posao
33

Premijer liga, pakao za trenere: Petorica su već bivša, a samo je Dudić više od godine na klupi

E. B.
Feđa Dudić je na klupi Veleža više od dvije godine (Foto: G. Š./Klix.ba)
Feđa Dudić je na klupi Veleža više od dvije godine (Foto: G. Š./Klix.ba)
Vjerovatno ne postoji teža liga za trenere u Evropi, a možda i na svijetu, od Premijer lige Bosne i Hercegovine. I to samo zbog jednog razloga - nestrpljenja čelnika klubova.

Nerijetki su slučajevi kako više od pola ekipa već na polusezoni promijeni trenere, a i ove sezone smo na dobrom putu da se to desi.

Nakon samo 12 odigranih kola, odnosno malo više od trećine sezone, već petorica trenera su dobila papire da se jave na biro za zapošljavanje.

Prvu smjenu je napravio Borac kada je nakon drugog kola klupu napustio Marko Maksimović, a već nakon narednog kola i Toni Karačić nije više bio trener Širokog Brijega.

Zoran Milinković, koji je naslijedio Maksimovića, je na klupi Borca izdržao samo dvije utakmice u kojima je zabilježio dva poraza.

Denis Ćorić je na klupi Posušja u Premijer ligi BiH izdržao osam kola, a u ovoj reprezentativnoj pauzi je i Rudar Prijedor raskinuo saradnju sa Nikicom Milenkovićem.

Od aktuelnih trenera samo je jedan više od godine na klupi svog tima, a to je Feđa Dudić koji Velež vodi već 800 dana, odnosno više od dvije godine.

Uz njega, pola godine na klupi su "doživjela" još samo trojica trenera - Sergej Jakirović, Husref Musemić i Mladen Žižović, dok će za nekoliko dana i Vlado Jagodić ući u to društvo.

Bit će zanimljivo vidjeti da li će i koliko će klubova posegnuti za promjenom na klupi koja u većini slučajeva ništa dobro ne donosi ili ćemo se zaustaviti na brojci od pet smijenjenih trenera u jednoj sezoni. Ipak, realnija je prva opcija. Tako nas je historija naučila.

Lista trenutnih trenera premijerligaša sa najdužim stažom:

Feđa Dudić (Velež) 800

Sergej Jakirović (Zrinjski) 289

Husref Musemić (Tuzla City) 271

Mladen Žižović (Sloboda) 211

Vlado Jagodić (Radnik) 175

Goran Sablić (Sarajevo)123

Tomislav Ivković (Željezničar) 117

Branislav Krunić (Leotar) 112

Jure Ivanković (Široki Brijeg) 70

Nemanja Miljanović (Borac) 55

Stipe Balajić (Posušje) 27

Marko Tešić (Rudar) 2