Spor u Zapadnoj Sahari
201

Kakva je uloga Izraela i SAD-a u prekidu diplomatskih odnosa Maroka i Alžira?

S. M.
Nedavno je Alžir odlučio da prekine diplomatske odnose s Marokom, čemu je ranije doprinos dala i bivša američka administracija predvođena Donaldom Trumpom, ali i država Izrael, koja se otvoreno svrstala u političkom sporu dvije zemlje.

Alžir je prekinuo diplomatske odnose s Marokom zbog navodnih "neprijateljskih akcija", optužbe koje je kraljevina odbacila kao "apsurdne". Ipak, nakon mjeseci napetih tenzija, postavlja se pitanje što je pokrenulo posljednju eskalaciju između sjevernoafričkih rivala?

Koja je uloga Izraela?

Alžir se dugo nije slagao s Rabatom posebno o Zapadnoj Sahari, nekadašnje španske kolonije koju Maroko smatra sastavnim dijelom svoje teritorije, ali gdje je Alžir podržao pokret za nezavisnost Polisario.

Njihovo rivalstvo poprimilo je novi zaokret prošle godine kada je odlazeći američki predsjednik Donald Trump priznao marokanski suverenitet nad tom teritorijom u zamjenu za normalizaciju odnosa Maroka s Izraelom.

Za Alžir je to značilo da je Rabat "uveo strane vojne snage u Magreb", prema riječima ministra vanjskih poslova Ramtanea Lamamre. Štaviše, administracija predsjednika Joea Bidena nije pokazala nikakve znakove da bi mogla poništiti Trumpovu odluku.

"To je razočaravajuće za Alžir, koji je zaglavljen u nekoliko velikih domaćih kriza i ima malo alata za utjecaj na vanjske događaje", rekao je Jalel Harchaoui, istraživač za Sjevernu Afriku pri Global Initiative.

Dakle, kada je izraelski ministar vanjskih poslova Yair Lapid iskoristio posjetu Rabatu ovog mjeseca kako bi izrazio "zabrinutost" zbog regionalne uloge Alžira i njegovog "približavanja Iranu", alžirski zvaničnici bili su ogorčeni.

"Nikada od (osnivanja Izraela) nijedan član izraelske vlade nije sudio i slao poruke protiv jedne arapske države sa teritorije druge arapske države", rekao je Lamamra.

Šta je pokrenulo hapšenje?

U već uzavreloj situaciji, komentari marokanskog diplomate u kojima se izražava podrška samoopredjeljenju alžirske tradicionalno nemirne regije Kabylie ranije ovog mjeseca dolili su ulje na vatru. Alžir je prošlog mjeseca opozvao svog ambasadora u Rabatu na konsultacije nakon komentara Omara Hilalea.

Kada su šumski požari zahvatili sjeverni Alžir ranije ovog mjeseca, ubivši najmanje 90 ljudi, vlasti su brzo okrivile pokret za nezavisnost uglavnom berberske regije i optužile Maroko da ga podržava.

Alžirske vlasti također su optužile Pokret za samoopredjeljenje Kabylie (MAK) za umiješanost u linčovanje čovjeka lažno optuženog za podmetanje požara tokom nedavnih šumskih požara, incident koji je šokirao Alžirce.

Oni su optužili MAK, koji Alžir klasificira kao "terorističku organizaciju", da je dobio "podršku i pomoć stranih strana, Maroka i cionistički entitet", misleći na Izrael. MAK je iz Pariza odbacio je optužbe. Kritičari tvrde da se vlasti nisu pripremile za požare.

Kako su Maroko i Izrael odgovorili?

U saopćenju od utorka, marokansko ministarstvo vanjskih poslova kazalo je da je potez Alžira "potpuno neopravdan", ali "očekivan s obzirom na logiku eskalacije koja se vidi posljednjih sedmica". Rabat je dodao da je odluka o prekidu odnosa zasnovana na "lažnim, čak i apsurdnim izgovorima".

Tajeddine El Housseini, profesor međunarodnih odnosa na Rabatskom univerzitetu Mohammed V, odbacio je opravdanje Alžira za prekid diplomtaskih veza kao "neozbiljan".

"Optužiti Maroko da je zapalio alžirske šume samo je šala!" on je rekao.

Što se tiče Izraela, jedan diplomatski zvaničnik u srijedu je pohvalio "vrlo dobre" veze jevrejske države s Marokom i odbacio tvrdnje Alžira kao "neosnovane".

"Alžir bi se trebao usredotočiti na vlastite probleme, posebno na ozbiljne ekonomske probleme umjesto da pokušava nauditi svom susjedu i uključiti Izrael u njegove sporove", rekao je dužnosnik.