Kanton Sarajevo
938

Gužve na dječijim odjelima u Domu zdravlja Novi Grad, od ponedjeljka tri nova ljekara

N. C.
Dom zdravlja Novi Grad Sarajevo (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Dom zdravlja Novi Grad Sarajevo (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Posljednjih nekoliko dana građani Sarajeva se sve češće žale zbog velikih gužvi na dječijim odjelima u Domu zdravlja Novi Grad, a razloge je za Klix.ba pojasnio glasnogovornik JU Domovi zdravlja Kantona Sarajevo Arman Šarkić te ponudio i rješenje.

Tokom pandemije koronavirusa brojne ambulante u sklopu JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo radile su smanjenim kapacitetom, što je otežalo liječenje građanima, ali i stvorilo gužve u pojedinim ambulantama.

Nedostatak ljekara je jedan od razloga gužve na dječijem odjelu Doma zdravlja Novi Grad, a Šarkić je kao razlog naveo i pojavu sezonskih viroza, ali i široko područje koje pokriva ovaj dom zdravlja.

"Bitno je potcrtati da smo mi nosioci borbe s koronavirusom, jer smo u stalnom kontaktu s pacijentima, zbog čega trpimo velike pritiske. Pritisak je najveći na porodičnu medicinu, pedijatriju i školski dispanzer. Situaciju je dodatno otežala pojava sezonskih viroza u uvodu u jesen, što je uobičajeno, a sada se preklapa s delta sojem koronavirusa. S obzirom na to da su simptomi vrlo slični, u naše ustanove se javljanju i jedni i drugi pacijenti", kazao je.

Uskoro se očekuje poboljšanje situacije, s obzirom na to da će od sljedeće sedmice doći do povećanja kadra na školskom odjelu.

"Dom zdravlja Novi Grad najviše trpi, s obzirom na to da je riječ o najmnogoljudnijoj općini. U ovoj organizacijonoj jedinici imamo dovoljan broj ljekara na pedijatrijskom odjelu, ali nedostaje ljekara u školskom dispanzeru. Od ponedjeljka ćema u školskom dispanzeru imati tri nova ljekara, iako dobar dio ovih pacijenata pokriva i porodična medicina", dodao je.

Timovi porodične medicine u sklopu Doma zdravlja KS rade smanjenim kapacitetom te pojedine ambulante ne rade u drugoj smjeni ili radi samo po jedan ljekar, ali razlog svega leži u činjenici da su Domovi zdravlja prvi u odbrani od koronavirusa.

"Bitno je istaći da domovi zdravlja trpe najveći pritisak u borbi s koronavirusom. Mi smo samo jučer u Covid-ambulanti imali 499 pregleda, od toga 250 prvih pregleda. U toku jučerašnjeg dana transportirali smo pet pacijenata na bolničko liječenje, što govori samo za sebe. Također, na našim covid-punktovima jučer smo uzeli 1.130 briseva", zaključio je.

Proglašavanjem stanja pandemije iz postojećeg kadra, a to su u prvom redu timovi porodične medicine, rtg inžinjeri, pneumoftiziolozi, laboranti, vozači i radnice na održavanju higijene, za rad u Covid-ambulanti morali su osigurati 480 zaposlenika, kao i organizovati rad punktova za testiranje pri domovima zdravlja.

Također, osiguran je kadar i za H timove za kućne posjete pacijentima s Covid-19, call centre, call centre za psihološku pomoć i za žalbe građana, kao i za drive-in punktove za uzimanje PCR briseva. Početkom vakcinacije kadrovi iz domova zdravlja angažirani su za rad na punktovim za vakcinaciju u Zetri.