Hrvatska inovacija
1.6k

Probali smo zagrebački mljevenik: Koliko se zaista razlikuje od ćevapa

L. K.
Uz mljevenike se serviraju pomfrit, francuska salata i luk u bučinom ulju
Uz mljevenike se serviraju pomfrit, francuska salata i luk u bučinom ulju
Nakon što je regijom odjeknula vijest da su Hrvati "prekrstili" ćevape nazivajući ih mljevenicima, odlučili smo provjeriti koliko se ovo jelo zaista razlikuje od klasičnih ćevapa na koje smo navikli.

U naselju Kajzerica u Novom Zagrebu je od jučer moguće svratiti na mljevenike, jelo koje izgledom neodoljivo podsjeća na klasične ćevape. No, vlasnik restorana InstaFood Domagoj Delač nam već u početku razgovora objašnjava kako sva sličnost tu i završava.

"Već neko vrijeme nudimo sjajne burgere, pizze napoletane i palačinke. Međutim, s vremena na vrijeme volim smisliti nešto novo i osvježiti ponudu - zbog čega sam odlučio da ove jeseni predstavim novo jelo. S obzirom na to da je veliki broj ljudi tražio ćevape, pomislio sam kako ne bi bila loša ideja prodavati ih i ovdje. No mi nismo klasična ćevabdžinica i ne želimo nuditi ćevape u obliku u kakvom ih je moguće pronaći negdje drugo. A opet, poštujem to jelo i ne želim ga servirati na pogrešan način", započinje Delač.

Dodaje kako se udružio s timom ljudi i počeo testirati pripremu različitih omjera mesa, koje je zatim davao susjedima, radnicima i prijateljima kako bi zajedno utvrdili koji uzorak je najukusniji.

"Želio sam napraviti nešto malo drugačije, čisto da zamijenimo taj dio janjećeg loja nečim drugim. Zaključili smo da bi se svinjski but, koji je sočan, a nije premastan, sjajno sljubio s junetinom", priča.

U regionu se danima priča o novom hrvatskom jelu
U regionu se danima priča o novom hrvatskom jelu

No sastav mesa nije jedino što mljevenik razlikuje od ćevapa. Uz ovo jelo se servira luk u bučinom ulju, poseban pomfrit koji je već ranije osvojio brojne mušterije, kao i izuzetno ukusna francuska salata koja se priprema od domaćih sastojaka.

Ne koristi se obični somun, kao s ćevapima, nego se uz mljevenike servira tijesto koje se inače koristi za izvornu italijansku napoletanu. Uz sve to, iako ćevape obično naručujete kao peticu, desetku i slično, u Zagrebu ćete dobiti porciju s osam mljevenika, što je sasvim dovoljno da zasiti i dvije odrasle osobe.

Iako je restoran u periodu naše posjete bio prepun ljudi koji su došli probati mljevenike, Delač ističe kako je u samom početku bilo izazovno smisliti ideju kojom će privući ljude da probaju njegovo jelo.

"Cijela priča o imenu počela je od toga da sam svojim kolegama i partnerima želio pokazati kolika je zaista moć dobrog marketinga. Medij je medij. Vjerujem u to da ako medij nešto dovoljno dugo ponavlja, ljudi će eventualno zagristi. Namjerno smo stavili ime mljevenik da bismo izazvali reakcije. Znate, to zvuči tako zagrebački, purgerski. Ja sam to znao i pomislio sam kako će nekome sigurno biti smiješno, nekome interesantno, neko će se složiti da to nije ćevap... Nismo ništa prekrstili, samo smo napravili jelo koje je izgledom slično ćevapu. Uostalom, prave se od mljevenog mesa - tako da su mljevenici", kaže.

Uz smijeh komentariše kako nije očekivao da će se danima nakon predstavljanja mljevenika i dalje pričati o ovom jelu. Interesovanje je ogromno, svi stolovi su stalno zauzeti, a Delač ističe da je, iako restoran inače nudi opciju dostave, mljevenike ipak moguće probati samo ukoliko posjetite ovaj ugostiteljski objekat. Porcija košta 13 KM (55 kuna).

Vlasnik InstaFooda Domagoj Delač
Vlasnik InstaFooda Domagoj Delač

"Uradio sam već nekoliko intervjua gdje sam govorio o mljevenicima, mediji ne prestaju pisati o njima. Međutim, sve intervjue dajem tek nakon što novinari probaju ovo jelo. Želim da znaju o čemu pišu i za šta pitaju. Sličan stav imam i prema dostavljanju mljevenika - jelo neće biti isto, može se ohladiti i neće imati isti okus kakav ima u objektu. Vodimo brigu o svim detaljima", ističe.

Dakle, odlučite li posjetiti Zagreb, ne zaboravite svratiti na mljevenike. Porciju ćete dobiti za desetak minuta, spremljena je po posebnoj recepturi, a ako u restoranu ne bude gužve - vrlo ljubazno osoblje će vam sigurno strpljivo i detaljno objasniti s koliko je pažnje i sastojaka pripremljena svaka porcija.

"Volio bih da svi koji su pričali o mljevenicima probaju kakvi su, čisto da bi dali sebi priliku da utvrde o čemu je tačno riječ. Ko misli da je ovo posebno jelo, neka dođe na porciju. Oni koji kažu da nije kvalitetno, dobrodošli su da se uvjere da li je zaista tako. A siguran sam da će se oduševiti i otići drugačijeg mišljenja", optimistično zaključuje Delač.