Prozvan i Bezos
59

UN-ov zvaničnik: Dva posto Muskovog bogatstva bilo bi dovoljno da se riješi problem gladi

B. R.
Elon Musk ima bogatstvo od 289 milijardi dolara (Foto: EPA-EFE)
Elon Musk ima bogatstvo od 289 milijardi dolara (Foto: EPA-EFE)
Direktor Programa za hranu Ujedinjenih nacija (WFP) David Beasley izjavio je da bi dva posto bogatstva milijardera Elona Muska bilo dovoljno da se riješi problem gladi u cijelom svijetu.

On je u intervjuu za CNN, osim Muska, prozvao još jednog od najbogatijih ljudi na svijetu Jeffa Bezosa.

"Za 42 miliona ljudi, koji će doslovno umrijeti ako im ne pomognemo, dovoljno je šest milijardi dolara", ukazao je Beasley.

Prema podacima američkog poslovnog medija Bloomberg, Musk, koji je direktor kompanija Tesla i SpaceX, ima bogatstvo od 289 milijardi dolara. UN-ov zvaničnik je procijenio da bi samo dva posto Muskovog bogatstva bilo dovoljno za rješenje problema gladi u cijelom svijetu.

Bogatstvo američkih milijardera tokom pandemije znatno se povećalo. Zaključno s oktobrom ove godine iznosilo je 5,04 biliona dolara, podaci su Instituta za politike i organizacije Amerikanci za poreznu pravdu.

Beasley je upozorio da su trenutne loše globalne okolnosti "savršena oluja" koja "kuca na vrata gladnih". Prema izvještaju WFP-a, samo u Afganistanu 22,8 miliona stanovnika prijeti glad.

Situacija bi se mogla pogoršati u cijelom svijetu, a na to je upozorila i administracija američkog predsjednika Joea Bidena. Kao uzrok toga istaknute su i klimatske promjene, piše CNN.