Premijer liga BiH
123

Zrinjski na Grbavici pobijedio bezidejni Željezničar i nastavio šampionski pohod

E. B.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Nogometaši Zrinjskog su slavili u gostima kod Željezničara na stadionu Grbavica rezultatom 3:0 u 15. kolu m:tel Premijer lige Bosne i Hercegovine.

U prvom poluvremenu obje ekipe su igrale oprezno, te je oko 4.000 gledatelja gledalo razočaravajući nogomet.

Zrinjski je prvi zaprijetio u 11. minuti kada je Nemanja Bilbija dodao Ivanu Bašiću koji je šutirao s vrha kaznenog prostora, a Josip Bender je sjajno odbranio njegov udarac po zemlji. Ispostavilo se da je to bilo i najveće uzbuđenje u prvih 45 minuta.

U 35. minuti i Bilbija je imao priliku, no on je pogodio samo vanjski dio mreže iz dobre pozicije.

U posljednjim trenucima prvog poluvremena i Željo je zaprijetio kada je Bruno Zdunić šutirao iz daljine, ali Antonio Soldo je bio siguran.

Zrinjski je poveo na samom početku drugog poluvremena. U 48. minuti Bilbija je pobjegao odbrani Želje po lijevoj strani, odigrao povratni pas za Bašića koji lijevom nogom sa 15-ak metara matira nemoćnog Bendera.

Gosti su do drugog pogotka stigli u 57. minuti. Ante Blažević je srušio Matiju Malekinušića, a sudija Ermin Sivac je pokazao na bijelu tačku. Bilbija je pogodio iz penala, no domaći igrači su protestovali kod arbitra i tražili su indirekt jer se činilo da je Bilbija dva puta igrao loptom, to jest da je šutirao lijevom nogom i sebe pogodio u desnu nakon čega je lopta završila u golu.

Zrinjski je u nastavku meča rutinski čuvao stečenu prednost, a najbolju priliku za počasni pogodak Plavi su imali u 82. minuti kada je Samir Bekrić šutirao iz slobodnog udarca sa 25 metara, ali je Soldo sjajno odbranio. Konačnih 3:0 je postavio Bilbija u 89. minuti kada je pogodio iz voleja na asistenciju Ivana Jukića.

Mostarci su večeras na Grbavici upisali petu uzastopnu pobjedu u prvenstvu i 11. ukupno, te su ostali lideri na tabeli i pokazali da su u ovom trenutku najozbiljniji kandidati za titulu.

S druge strane Željezničar je upisao peti poraz u sezoni i zauzima sedmo mjesto.

Rezultat i strijelci: Željezničar - Zrinjski 0:3 (Bašić 48', Bilbija penal 57', 89')

Tabela: