Teniser Borna Gojo
20

Ljut otišao iz Hajduka, promijenio sport i iznenada postao heroj reprezentacije Hrvatske

D. P.
Gojo je poznato ime samo za zaljubljenike u tenis (Foto: EPA-EFE)
Gojo je poznato ime samo za zaljubljenike u tenis (Foto: EPA-EFE)
Borna Gojo samo za posebne zaluđenike u tenis nije anonimno ime, ali je iznenada postao heroj Davis Cup reprezentacije Hrvatske koja se plasirala u polufinale prestižnog takmičenja.
Teniska Davis Cup reprezentacija Hrvatske napravila je prvorazrednu senzaciju izbacivši Italiju, a najbitniju pobjedu ostvario je Borna Gojo koji je savladao favorizovanog Lorenza Sonega, 27. igrača svijeta.

Gojo (279. ATP) je prošao mnogo toga u životu, a njegova prva ljubav nije bio tenis, već nogomet u kojem se prvo okušao.

"Ja sam tenis počeo trenirati tek s 12 i po godina, prije toga sam bio u Spinutu i Hajduku, igrao sam nekakvu polušpicu, a onda sam se naljutio na trenera. Otišao sam na tenis, na prvom turniru osvojio utješnu nagradu i rekao roditeljima da mijenjam sport. Njima je bilo svejedno", ispričao je svojevremeno Gojo za Sportske novosti.

Tenis je odlučio podići na viši nivo u Sjedinjenim Američkim Državama i tu je napravio ozbiljan iskorak u ovom sportu. Nakon što je doveo Univerzitet Wake Forest do titule prvaka Prve divizije NCAA, primio ga je tadašnji predsjednik Donald Trump.

Gojo će zajedno s reprezentacijom Hrvatske danas saznati rivala u polufinalu Davis Cupa. To bi trebala biti Srbija koja je apsolutni favorit protiv Kazahstana tako da bismo mogli dobiti veliki regionalni spektakl u polufinalu.